V Ústí nad Labem uzavřeli silnici na Prahu a Děčín, zaplavuje ji voda

V Ústí nad Labem byl uzavřen podjezd pod mostem Edvarda Beneše, takzvaná protipovodňová vana, kudy vede silnice I/30. Vanu začala zaplavovat voda z Labe. Objízdné trasy vedou centrem Ústí, kde řídí dopravu městští a státní policisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Labe v Ústí nad Labem - 3. června 2013 ráno

Labe v Ústí nad Labem - 3. června 2013 ráno | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Silnice mezi Ústím a Lovosicemi je uzavřená úplně, od města je navíc odříznutá čtvrť Vaňov.

Nájezdy na Benešův i Mariánský most na Střekov zůstávají průjezdné, dokud hladina Labe nedosáhne osmi a půl metru.

Až se oba mosty uzavřou, oba břehy bude spojovat jen železnice. Speciální vlaková linka by měla pendlovat mezi západním nádražím a čtvrtí Vaňov. Připraven je také záchranářský vagon.

„Budeme využívat ve spolupráci s Českými drahami jejich spojení po dráze a to nejen do Vaňova, ale také na druhou stranu na Střekov. S Českými drahami je domluvena potom kyvadlová doprava. Objízdné trasy jsou značené,“ potvrdila mluvčí magistrátu v Ústí nad Labem Romana Macová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Gabriela Hauptvogelová navštívila ústecký Střekov

Podle odhadů řeka v úterý večer vystoupí až na deset a půl metru. „Dle předpokladů dispečinku z Povodí Labe jsme dostali informace, že v sedm hodin ráno by měla být hladina řeky na 106 centimetrech a kulminovat by měla v průběhu úterý na 108 centimetrech, takže největší příval vody teprve čekáme,“ upřesnila Macová.

Očekává se, že voda zaplaví ústecké hlavní nádraží. Vlaky by tudy mohly jezdit až do podvečera, záleží ale na tom, jak rychle bude Labe stoupat. Vlaky mezi Ústím a Prahou teď kvůli problémům na trati jezdí se zhruba desetiminutovým zpožděním.

POVODNĚ ONLINE: Stoupají dolní toky, hasiči evakuovali na 3000 lidí. V Praze kolabuje doprava

Číst článek

Lidé žijící v zátopových zónách mezitím na doporučení povodňové komise opustili své domovy. Většinou zamířili k příbuzným a známým nebo na chatu, město ale zřídilo i evakuační střediska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí magistrátu v Ústí nad Labem Romana Macová informovala o situaci ve městě

„Ač mohlo být evakuováno přibližně asi 1700 lidí, využilo to asi 53 lidí. Jsou v tuto chvíli rozmístěni ve střediscích, která jsme dali do základních škol,“ upozornila mluvčí magistrátu.

Jen s osobními věcmi odcházeli i lidé ze Střekovského nábřeží. Někteří už mají s velkou vodou zkušenosti. „Odchází dobrovolně, sem tam od nás někdo potřebuje pomoci s tím, že nějaké těžší zavazadlo mu strážníci odnesou nebo ho vezmou někam autem,“ vysvětlil zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Na povodeň se na vylidněném nábřeží připravuje i kavárna Praha, která zatím poskytuje zázemí hasičům a novinářům. „Uvařili jsme jim i oběd, protože pak je blbé se někam dostávat,“ dodala Markéta Prokšová.


Zvětšit mapu

Gabriela Hauptvogelová, Tomáš Šácha, Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme