Spodní část pražské zoo zalila voda, zvířata jsou v bezpečí

Povodně zasáhly i pražskou zoologickou zahradu. Už včera začali její pracovníci evakuovat zvířata, téměř všechna ze spodní části zahrady, která je nejblíže Vltavě, jsou již v bezpečí. „Neviděli jsme důvod, proč evakuovat ptáky ve voliérách, kde je dost prostoru nad vodní hladinou,“ vysvětluje ředitel zoo Miroslav Bobek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplavený areál zoologické zahrady v Praze-Troji 3. června. Zoo je zavřená, některé druhy zvířat evakuovala do bezpečí už večer předchozího dne. Na snímku pavilon šelem s poutačem v podobě umělé lvice.

Zaplavený areál zoologické zahrady v Praze-Troji 3. června. Zoo je zavřená, některé druhy zvířat evakuovala do bezpečí už večer předchozího dne. Na snímku pavilon šelem s poutačem v podobě umělé lvice. | Zdroj: ČTK

Celá jižní část zahrady je už podle něj zaplavená, ale vodní sloupec naštěstí není příliš vysoký.

Řediteli pražské zoo ale dělají vrásky na čele škody, které voda i tak napáchá. Podle jeho slov budou veliké a rozhodně nebude stačit jen spláchnout bahno.

„Je veliká škoda, že zoologická zahrada – a není to její rozhodnutí – není adekvátně chráněna proti takovýmto povodním.“

POVODNĚ ONLINE: Stoupají dolní toky, hasiči evakuovali na 3 000 lidí. V Praze kolabuje doprava

Číst článek

Zvířata bývají před podobnými živelními katastrofami neklidná, ale s evakuací nebyl podle ředitele zoo žádný problém. „Nasazení kolegů bylo úžasné a je skvělé, že se všechna zvířata podařilo zachránit,“ těší Bobka.

Pražská zoo je na případné problémy připravena mnohem lépe než v roce 2002, kdy ji zasáhla ničivá povodeň.

„Jednak je tu ta zkušenost, kterou máme, a z ní vyplývající připravený povodňový plán – konkrétně jsou tam krok za krokem napsána opatření, takový manuál. Třeba že když stěhujeme dikobrazy, jaká je k tomu potřeba technika, kolik lidí, jak dlouho to asi trvá. To nám umožňuje postupovat velmi efektivně,“ popisuje Miroslav Bobek.

Zoo je pro veřejnost samozřejmě zavřená. Většina evakuovaných zvířat skončila v horní části pražské zoo, některá ze zvířat ale byla odvezena do Liberce a do Plzně.

Jižní část pražské zoo je pod vodou | Foto: Miroslav Bobek

Třeba s gorilami evakuaci zaměstnanci zahrady už dříve nacvičovali, až na samce Richarda šly všechny už včera do protipovodňové věže dobrovolně, ošetřovatelé je tam nalákali na jídlo. Richarda poté, co usnul, ošetřovatelé uspali sedativy a pak jej odnesli za ostatními gorilami. Jídlo jim vozí na policejním záchranném člunu.

Stěhování se urputně bránily želvy:

„Byly to dvě tuny urputně se bránící živé váhy. Pak jsme šli v druhém plánu na varany komodské a nakonec jsme pokračovali s menšími zvířaty v drobných teráriích, což také není jednoduché. Je jich hodně, jsou zahrabaní, zavrtaní a někde schovaní na noc. S prací jsme skončili asi ve čtyři hodiny,“ popisuje stěhování kurátor plazů, obojživelníků, ryb a bezobratlých Petr Velenský.

Některá zvířata ale na svém místě zůstala. Například velmi vzácní gaviálové.

„Zvažovali jsme rizika transportu, která jsou u těchto krokodýlů s dlouhými křehkými čelistmi enormní. Rozhodli jsme se, že menší riziko je, nechat je v té ubikaci,“ říká Velenský.

Spoléhá na to, že mezi hladinou a stropem u gaviálů jsou ještě dva metry a věří, že tak vysoko voda nevystoupá.

„A když by tohle nevyšlo, tak to bude hodně složité, protože se budeme muset potápět s gaviály, kteří jsou na potápění daleko lépe uzpůsobení než my a budeme se je muset snažit vytáhnout z vody, což budou nést neradi,“ směje se Velenský.

Rostoucí hladina Vltavy by také znamenala evakuaci lachtanů. Případnou pomoc zatím ale zoologická zahrada nepotřebuje, podle slov ředitele Miroslava Bobka jí ale bude třeba, až voda opadne, při uklízecích pracích.

Lucie Výborná, Ondřej Bouda, Tereza Jelínková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme