S přívaly deště bojují i další evropské státy, dramatická je situace v Německu

Silné deště netrápí jen Českou republiku, rozsáhlé záplavy způsobují i v některých dalších evropských zemích. Velmi vážná je situace v Německu a Rakousku, některá místa jsou odříznutá od světa. Hladina Dunaje stoupá na Slovensku a problémy hlásí i Švýcarsko. Situaci záchranářům nejvíc komplikují lidé, kteří nechtějí opustit své domovy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na zatopené město Pasov v Německu

Pohled na zatopené město Pasov v Německu | Zdroj: Reuters

Dramatická situace je na jihu Německa - v Bavorsku, Sasku a Bádensku-Württembersku. Poplach kvůli povodním vyhlásil například okres Lipsko a města Rosenheim, Chemnitz a Pasov, kde čekají zvýšení hladiny Dunaji skoro na 13 metrů. V Rosenheimu navíc chybí kompletní protipovodňová ochrana.

V mnoha saských, durynských a bavorských obcích přikročily úřady ještě během noci k evakuaci. Do bezpečí přemístili záchranáři všech 3000 obyvatel durynského městečka Gösnitz.

POVODNĚ ONLINE: Stoupají dolní toky, záchranáři evakuovali stovky lidí. V Praze nejezdí část metra

Číst článek

Stav ohrožení vyhlásili ve třetím největším městě této spolkové země Geře. Pod vodou je tam i školka. V postižených oblastech zůstane zavřená během pondělí většina školek a škol.

V Německu a Švýcarsku už kvůli povodním v posledních dnech zemřeli nebo jsou pohřešováni nejméně čtyři lidé. Bavorský premiér Seehofer svolal na dnešek krizový štáb, podle meteorologů hrozí na mnoha místech katastrofální záplavy.

Pasov čeká stoletou vodu

Jednu oběť záplav zatím hlásí Rakousko - jeden člověk zemřel při sesuvu bahna v obci St. Johann u Salcburku. Rakousko s napětím sleduje stoupající Dunaj. Hladina řeky je skoro tak vysoko jako při ničivých povodních v roce 2002, dosahuje zhruba 11 metrů a voda už zatopila několik měst včetně historického města Melk. Velmi vážná je situace v údolí Wachau.

Úřady ve všech oblastech kolem Dunaje vyhlásily výstrahu před záplavami, třeba v Pasově počítají se stoletou vodou. Kromě Dunaje se totiž už včera zvedala i hladina Innu, který se do něj vlévá. Pod vodou už je historické centrum města, starosta mluví o katastrofě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem záplav v Německu sleduje zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová

Hladina Dunaje už v Pasově překročila historické maximum, jde o větší katastrofu než v roce 2002. Do města dorazily vojenské posily a z bezpečnostních důvodů je část města bez elektřiny. Starosta vyzval občany, aby šetřili s pitnou vodou.

Kromě Pasova vyhlásilo stav nejvyšší nouze deset bavorských měst. Tisíce lidí musely opustit své domovy, podobně dramatických rozměrů dosahují záplavy v Sasku. Řeka tam už na několika místech protrhla podmáčené břehy. K evakuaci se chystají další vesnice a městské čtvrti v okolí Lipska. Meteorologové přitom hlásí další silné deště.

Boj s velkou vodou svádějí záchranáři také v Sasku, třeba ve Cvikově zastavila výrobu automobilka Volkswagen. Na velkou vodu se připravují v Drážďanech, kde by mělo Labe vystoupit do 9 metrů. Mezi lidmi panuje v Německu solidarita, na sociálních sítích třeba nabízejí ubytování zdarma nebo fyzickou pomoc.

Protipovodňové bariéry v Bratislavě

Na případné povodně se připravuje také Slovensko. Hladina Dunaje na jeho území totiž výrazně stoupla. Podle předpovědi by měl veletok během dne dosáhnout třetího povodňového stupně. V Bratislavě už proto úřady nechaly nainstalovat protipovodňové bariéry.

Neustávající deště trápí také Polsko. Své domovy tam začali preventivně opouštět někteří obyvatelé žijící v blízkosti českých hranic.

Mapa povodňového nebezpečí v Evropě | Foto: ČTK

Klára Stejskalová, Helena Berková, Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme