Lidé postižení záplavami mohou žádat o pomoc v hmotné nouzi. Zakládají se i veřejné sbírky

Osoby postižené povodní mohou dostat dávku pomoci v hmotné nouzi. Žádat o ni mohou ode dneška na úřadech práce. Mimořádná okamžitá pomoc se poskytuje osobám, které se ocitnou v situacích, které je nutno bezodkladně řešit. Jednou z nich je právě živelní pohroma. Do pomoci se už začaly zapojovat také charitativní a humanitární organizace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Svobodě nad Úpou voda strhla část svahu a vytvořila několikametrový kráter

Ve Svobodě nad Úpou voda strhla část svahu a vytvořila několikametrový kráter | Foto: Bohuslav Štěpánek

Dávku je možné poskytnout až do výše patnáctinásobku částky životního minima jednotlivce, tedy až do výše zhruba 51 tisíc korun. Bližší informaci o dávce je možné získat na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Do pomoci lidem postiženým povodněmi se už začaly zapojovat také charitativní a humanitární organizace. Veřejnost může jejich činnost podpořit příspěvkem na sbírková konta nebo dárcovskou textovou zprávou. Týká se to například Diakonie Českobratrské církve evangelické, Charity Česká republika, nevládní organizace ADRA nebo Člověka v tísni.

Sbírková konta na pomoc lidem zasaženým povodněmi:
Člověk v tísni -72027202/0300
Charita ČR - 11998822/0800, v.s. 906 a 88444422/0800, v.s. 906
ADRA - 34983498/0300, v.s. 391
Český červený kříž - 222885/5500, v.s. 111
Dárcovské SMS
je možno zasílat ve tvaru DMS ADRA, DMS CHARITAPOMOC, DMS CCK nebo DMS POMOCPOVODNE na číslo 87777 (Cena DMS je 30 Kč, příjemce obdrží 27 Kč)

Vláda už dříve oznámila, že je připravena k okamžitému použití 300 milionů korun na odstraňování povodňových škod. Tato suma by měla pomoct obcím a městům řešit aktuální povodňovou situaci. O peníze na řešení bezprostředních problémů mohou obce žádat prostřednictvím ministerstva financí.

Podle premiéra Petra Nečase je vláda připravena uvolnit i další peníze, do několika dnů například až 1,3 miliardy korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic a železničních tratí.

Zdrojem peněz při odstraňování škod ze současných záplav naopak nebude takzvaná povodňová daň, která se platila v roce 2011. Ta šla totiž na odstranění škod způsobených záplavami v roce 2010. Spočívala v tom, že si daňový poplatník za každý měsíc roku 2011 mohl odepsat slevu na dani o stokorunu nižší než předtím. Státní rozpočet České republiky tak získal zhruba čtyři miliardy korun.

POVODNĚ ONLINE: Stoupají dolní toky, hasiči evakuovali na 3 000 lidí. V Praze kolabuje doprava

Číst článek

Jaroslav Skalický, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme