OBRAZEM. Česko je opět pod vodou. Hasiči evakuovali stovky lidí

Česko opět bojuje s povodněmi. Kvůli vzedmutým tokům museli od neděle hasiči evakuovat téměř tři tisíce lidí. V Praze to bylo třeba na Zbraslavi, v Modřanech a Lahovičkách. Kvůli stoupajícímu Labi se navíc evakuují lidé v Ústí nad Labem, Děčíně a několika obcích na Litoměřicku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzávěra mestské policie (ilustrační foto)

Uzávěra mestské policie (ilustrační foto) | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Vltava v Praze stále nekulminovala. Do hlavního města totiž stále přitéká voda z Berounky, ve které voda stále stoupá. Starostové evakuovaných částí jako Zbraslav a Modřany tvrdí, že povodňové zábrany byly postavené pozdě. Zastupujícího primátor Tomáš Hudeček to ale vyvrací. „Taková situace, jaká je, a takový bleskový nástup stavby protipovodňových zařízení bez jakékoli viditelné chyby není třeba vůbec komentovat.“

Vltava bude v Praze kulminovat dopoledne | Foto: Tomáš Kohout

V Jihočeském kraji pomalu klesají hladiny řek. I tak ale na devatenácti místech zůstává třetí stupeň povodňové aktivity. Nejhorší situace byla v Bechyni na Táborsku. Lužnice tam v neděli odpoledne vyšplhala na šest metrů. Jedním z mála míst, kde voda stoupá, je Otava v Písku. Mírně stoupá i Nežárka ve Veselí nad Lužnicí a Lužnice na horním toku.

Povodeň červen 2013 České Budějovice Vltava | Foto: Jana Matznerová

Povodňová komise Královéhradeckého kraje dnes začne sčítat škody. Inspektoři ze správy a údržby silnic už začali mapovat stav silnic v regionu a plánují jejich opravy. Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France může obnova některých úseků trvat i delší dobu.

Královéhradecký kraj. Nový Bydžov u zimního stadionu. Povodně 3. červen 2013 | Foto: Ondřej Vaňura

Velká voda se prohnala také Vysočinou. V obci Hořepník na Pelhřimovsku se rozlila řeka Trnávka. Vše mělo velmi rychlý spád, domy byly pod vodou během pár minut. Kromě deště se na vylití potoka totiž podílelo i upuštění čtyř rybníků v nedaleké Těchobuzi a Cetorazi.

Povodně, červen 2013. Zatopená obec Hořepník na Pelhřimovsku | Foto: Lucie Maxová

Deštivé počasí a vysoká voda v Karlovarském kraji uzavřely řadu silnic. Kvůli převrácenému kamionu je dočasně zastavena doprava na hlavní silniční spojnici mezi Ústeckým a Karlovarským krajem. Na mnoha místech hrozí sesuvy podmáčených svahů.

Zatopený podchod v Karlových Varech u říčky Teplá | Foto: Zdeněk Trnka

Na Českolipsku opět vydatně prší, přesto hladiny většiny řek v regionu klesají. Ploučnice ve Stráži pod Ralskem i v Mimoni, kde je stále na třetím stupni, hlásí pokles. Sestupnou tendenci má i Panenský potok v Pertolticích pod Ralskem, kde dál platí stav ohrožení. Svitávka v Zákupech, která se stále drží pod stupněm povodňové bdělosti, také klesá. Na druhém stupni povodňové aktivity je nyní Ploučnice v České Lípě a pomalu stoupá, stejně jako ve Stružnici.

V Benešově nad Ploučnicí s obavami sledují říčku Bystrou | Foto: Jan Bachorík

Hladiny řek v Plzeňském kraji mohou během dopoledne ještě mírně stoupat. Jedná se o Radbuzu, Úhlavu, Úslavu, Klabavu a především Berounku. Ty už několik dní vykazují třetí stupeň povodňové aktivity.

Klabava v Nové Huti na Rokycansku vystoupala na třetí stupeň povodňové aktivity | Foto: ČTK

Zálezlice ve středních Čechách, které velká voda v roce 2002 téměř srovnala se zemí, se připravují na záplavy i letos. Vltava zaplavila okolní pole, fotbalové hřiště a míří k domům. Sousední obec Kozárovice už je částečně pod vodou. Bez elektřiny jsou ve středních Čechách tisíce lidí. Energetici evidují zhruba jednu desítku poruch na vysokém napětí. Nejhorší situace je v okresech Benešov, Praha - západ a Příbram.

Autobusové nádraží Beroun Závodí. Povodně 3. červen 2013 | Foto: Magdaléna Medková

Do 9 hodin museli lidé v zátopových zónách v Ústí nad Labem opustit své domovy. Jde zhruba o stejnou oblast jako v roce 2002. Lidé odcházeli k příbuzným, známým nebo na své chaty. Desítky domácností v Ústeckém kraji jsou kvůli velké vodě bez proudu.

Ústí nad Labem - 3.6.2013 ráno | Foto: Jan Pácha

ČRo, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme