Voda zřejmě odřízne Višňovou od okolního světa

Kromě řeky Smědé na Frýdlantsku už klesají všechny hladiny řek v severních Čechách. Smědá stoupla o dvacet centimetrů a zaplavuje osadu Poustky u Višňové. Hasiči povolali posily a doporučili zaměstnancům továrny JUTA, aby opustili pracoviště. Téměř všichni doporučení uposlechli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda z vydatných dešťů zatopila část obce Pertoltice na Českolipsku.

Voda z vydatných dešťů zatopila část obce Pertoltice na Českolipsku. | Zdroj: ČTK

Zaměstnanci výzvy okamžitě vyslyšeli a z místa rychle odešli. „Okamžitě všechno sbalili a po zkušenostech ze srpna mazali pryč. Teď už je tu jenom pár lidí, kteří jsou mimo vodu a mimo nebezpečí,“ přibližuje údržbář Lubor Běloch, který bydlí opodál.

Přehrát

00:00 / 00:00

staristka.mp3

Hasiči totiž očekávají, že voda odřízne Višňovou od okolního světa. „Továrně JUTA, která dneska pracovala, bylo doporučeno, aby byla uzavřena. Řeka jde nahoru a vypadá to, že nás to zase odřízne a nebude kudy sem přijet. Ani kudy odjet,“ upozorňuje Vladimíra Erbanová z operačního střediska.

Višňová na Frýdlantsku je těžce zkoušená v krátké době již podruhé. „Prožívám to jako ostatní. Intenzivně na ně myslím. Když vidím, jak si s námi řeka zahrává, tak mám pocit, že to trvá strašně dlouho,“ říká unaveným hlasem starostka Višňové Marie Matušková.

Na místě kromě hasičů pomáhá například také organizace Hand for Help. „Faktem je, že slouží dobráci, kteří musí zítra do práce,“ podotýká Matušková. Materiální pomoc zatím v místě nepotřebují.

„Přejeme si to, co nám nikdo nemůže dát – teplé počasí a slunce,“ říká starostka těžce zkoušené Višňové na Frýdlantsku.

PODROBNOU PŘEDPOVĚĎ POČASÍ SLEDUJTE ZDE.

Podle Jiřiny Čorňákové, která ve Višňové žije, jsou lidé už záplavami vyčerpaní. „Zkušenost mám takovou, že opravdu celé týdny pršelo, třeba čtrnáct dní v kuse. A nikdy se to takhle nevylilo jako teď poslední dobou. Pořád tady žijeme ve strachu. Přijde sem pán z povodí Ohře, slibuje vám, že vám tady vyčistí a vyregulují potok, a nakonec zase skutek utekl a nic se neděje. A my tady opět máme vodu. A člověk už nemá sílu,“ popisuje náladu obyvatel Čorňáková.

Špatná zpráva je i to, že v Raspenavě je už třetí stupeň povodňové aktivity a voda se žene právě na Višňovou.

Krátce před druhou hodinou začala také na na Liberecku řeka Jeřice ohrožovat obyvatele v Mníšku u Liberce. Obec se připravuje na evakuaci některých rodin.

Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, platí v Libereckém kraji také na řekách Řasnici ve Frýdlantu, Jeřici v Mníšku a Ploučnici ve Stráži pod Ralskem a v České Lípě. Ve středních Čechách je stav ohrožení na Mrlině ve Vestci na Nymbursku a Jizeře v Bakově. Na Královéhradecku pak platí na Cidlině v Jičíně a na Labi v Brodu.


Zvětšit mapu

Ľubomír Smatana, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme