Na nových pravidlech pro vyvlastnění se vláda zatím nedohodla

Vláda odložila rozhodnutí, za jakých podmínek bude moci stát, kraj nebo obec vyvlastnit nemovitost ve veřejném zájmu. Návrh ministerstva pro místní rozvoj chce ještě nechat posoudit ekonomickým ministrům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas, premiér České republiky a předseda Občanské demokratické strany.

Petr Nečas, premiér České republiky a předseda Občanské demokratické strany. | Foto: Filip Jandourek

Předloha mění pravidla odškodnění majitele půdy nebo domu, který o své nemovitosti kvůli veřejnému zájmu přijde. Podle premiéra Petra Nečase chce vláda návrh sladit s postojem Ústavního soudu.

„Ten vyslovil v roce 2008 názor, že když se vyvlastňuje například rodinný domek, platí totéž i pro polnosti, které tvoří rodinný majetek třeba desítky let, má se přihlížet k citovým aspektům, sociálním vazbám vyvlastňovaného. Z toho vyplývá, že vyvlastňovanému má náležet též nemajetková náhrada, že tedy nestačí jen zaplacení obvyklé tržní ceny. I tyto právní aspekty by měly být zhodnoceny, než se k návrhu vrátíme,“ řekl Nečas.

Předloha měla zabránit spekulacím s pozemky a zrychlit stavební řízení. Nově by se například finanční kompenzace odvíjela od ceny nemovitosti před vydáním územního rozhodnutí. Nečas ale chce, aby návrh znovu posoudili ekonomičtí ministři, protože výrazně mění práva majitelů nemovitostí.

„Podle našeho názoru se jedná o velmi citlivý zásah do soukromých vztahů a do oblasti soukromého vlastnictví. Nechceme způsobit stav, kdy občan bude tahat za jakýsi pomyslný kratší konec provazu ve sporech se státem. Na druhou stranu si jsme vědomi, že pro celou řadu projektů, včetně například liniových staveb, se musí zrychlit celé stavební řízení a že se také musí zabránit spekulativním nákupům nemovitostí,“ dodal premiér.

Václava Marešová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme