Nespokojení mlékaři možná dostanou další evropskou pomoc

Producenti mléka možná dostanou další pomoc z evropských peněz. Evropští lídři se o tom chtějí dohodnout na schůzce v Bruselu. Vyplývá to z návrhů závěrů, které má Český rozhlas k dispozici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Foto: prokaji.estranky.cz

Farmáři si stěžují na hluboký pokles výkupních cen mléka. Včera proti tomu před sídlem evropských institucí tisíce z nich protestovaly. V návrhu závěrů členské státy vyzývají Evropskou komisi, aby do dvou měsíců navrhla případná nová opatření na trhu s mlékem.

Evropa už dnes farmáře podporuje tím, že vykupuje část jejich produkce za vyšší než tržní ceny. Přispívá jim také na vývoz mléka do zahraničí. Diplomatický zdroj Českému rozhlasu řekl, že tato opatření se možná prodlouží. Mohla by také zahrnovat výkup sýra.

Farmáři požadují snížení kvót na produkci mléka, aby tak stoupla jeho cena. Shoda na tom je ale podle diplomatů velmi nepravděpodobná.

Přečtěte si také:
V Bruselu protestovali zemědělci kvůli mléku
Čeští agrárníci chystají protesty kvůli nízkým výkupním cenám mléka
Zemědělci z nových zemí EU zablokují centrální sklady obchodních řetězců
Zemědělci protestují před budovou Rady EU v Bruselu proti klesajícím cenám mléka

Ondřej Houska, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme