Evropská unie nepřeruší jednání o obchodní dohodě se Spojenými státy

Evropská unie nepřestane jednat o uzavření obchodní dohody se Spojenými státy - takzvaném TTIPu. Velká většina ministrů unijních zemí, zodpovědných za obchod, se na schůzce v Bratislavě vyslovila proti zastavení rozhovorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédská ministryně pro EU Cecilie Malmströmová

Švédská ministryně pro EU Cecilie Malmströmová | Foto: www.se2009.eu

Zastavení obchodních jednání požadovali jen Francouzi a Rakušané. Podle zastánců ale TTIP evropskému hospodářství přinese desítky miliard eur. Podle rakouského ministra hospodářství Reinholda Mitterlehnera chce Rakousko jednání zastavit a obnovit je pod novým názvem až příští rok.

Velká většina ostatních členských zemí, včetně Česka, chce ale v jednáních pokračovat, i když připustily, že neskončí do konce funkčního období amerického prezidenta Baracka Obamy.

Podle eurokomisařky pro obchod Cecilie Malmströmové ale má smysl dále jednat. Ministři se také dohodli, že příští měsíc předběžně schválí podobnou dohodu s Kanadou. Navíc k ní připojí zvláštní závazné protokoly, které budou reagovat na výtky.

Ondřej Houska, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme