Francouzi spekulují o podcenění nebezpečí ze strany islámského radikalisty

Francouzské ministerstvo vnitra zablokovalo facebookové stránky oslavující extremistu zodpovědného za vraždy sedmi lidí na jihu Francie. Kritiku ale sklízí za to, že podcenilo nebezpečí ze strany muže, který figuroval v záznamech zpravodajské služby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté po zásahu na Mohameda Meraha

Policisté po zásahu na Mohameda Meraha | Zdroj: Reuters

Na facebookovou stránku kliklo během chvilky přes půl tisíce lidí. Včera Sarkozy oznámil, že jakákoli propagace stránek s teroristickým podtextem bude trestána.

„Technicky vzato je naprosto nejasné, jak by se to mělo dělat a jak by to mělo být umožněno v současné situaci vzhledem k internetu,“ říká spolupracovník Českého rozhlasu ve Francii Martin Hybler.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dozvucích teroristických útoků ve Francii mluvil v Ranním Radiožurnálu tamní spolupracovník ČRo Jan Šmíd

Sarkozy také vyhlásil zpřísnění sledování všech lidí, kteří jsou v kontaktu s radikálními islamistickými hnutími, kteří cestují do Pákistánu, Afghánistánu a do podobných zemí.

Ve Spojených státech byl Mohamed Merah na seznamu nežádoucích osob v boji proti terorismu.

I ve Francii se po tragédii na jihu země objevily hlasy, že by podobný seznam měl být vypracován i v rámci Evropské Unie.

Francouzské bezpečnostní služby zatím nedokázaly uspokojivě vysvětlit, jak si muž, o němž měly zpravodajské služby záznam, mohl opatřit značný počet zbraní a spolehlivě je ukrývat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl spolupracovník ČRo ve Francii Martin Hybler

Ministerstvo vnitra po sérii komentářů ze strany organizací spojených s Al-Káidou také prověřuje, zdali s ní Mohamed Merah nebyl ve větším kontaktu, než se dosud připouští, i s možným vlivem Al-Káidy na sérii útoků ve Francii.

„Socialističtí poslanci kritizují Sarkozyho tak trochu z politických důvodů a volají po demisi francouzského ministra Claudia Gueanta,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme