Argentina zavádí novou bankovku v hodnotě 10 tisíc pesos, jde o reakci na vysokou inflaci v zemi

Nová argantinská bankovka bude zobrazuje „otce zakladatele“ Manuela Belgrana a „matku vlasti“ Marii Remedios del Valle | Zdroj: Argentinská centrální banka

Argentinská centrální banka zavádí novou bankovku v hodnotě 10 tisíc pesos (zhruba 262 Kč). Je to pětkrát vyšší hodnota, než jakou měla v této jihoamerické zemi dosud nejhodnotnější bankovka. Centrální banka o tom informovala na svém webu. Zavedením bankovky s vysokou nominální hodnotou reaguje na devalvaci, za kterou stojí dlouhotrvající vysoká inflace. Ta patří k nejvyšším na světě a byla i příčinou čtvrteční generální stávky.

Buenos Aires Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové bankovky začaly druhý květnový týden dávat do oběhu pobočky bank po celé zemi. Jsou na nich portréty Manuela Belgrana, jednoho z otců zakladatelů Argentiny, a Maríi Remedios del Valle. Belgrano navrhl na začátku 19. století argentinskou vlajku. María Remedios del Valle je považována za hrdinku boje za nezávislost a často Argentinci pro ni užívají přízvisko „matka vlasti“.

Argentinci vyhlásili generální stávku proti reformám prezidenta Mileie. Nefungují letiště i banky

Číst článek

Mnoho lidí v Argentině nosí hotovost pro jednoduché transakce po kapsách, někdy dokonce v kufrech, píše týdeník Spiegel. Roční míra inflace v zemi dosáhla v březnu 287 procent.

Nová bankovka má usnadnit transakce mezi uživateli, zefektivnit logistiku finančního systému a výrazně snížit náklady na pořízení hotovosti, uvedla centrální banka. Hotovost je v Argentině stále nejoblíbenějším platebním prostředkem. Obchodníci někdy nabízejí vysoké slevy, které mají zákazníky motivovat k elektronickým platbám.

Bankovka v hodnotě 1000 pesos byla v Argentině zavedena teprve v roce 2017. V té době měla hodnotu v přepočtu asi 1350 Kč, aktuálně je to pouze přes 25 Kč. Nejvyšší nominální hodnotu měla dosud bankovka s hodnotou 2000 pesos. V lednu centrální banka oznámila, že ještě letos hodlá zavést bankovku v nominální hodnotě 20 tisíc pesos.

Argentinské odbory ve čtvrtek uspořádaly protest proti úsporným opatřením a plánovaným reformám, které prosazuje nový prezident Javier Milei. V zemi se zastavila veřejná doprava, zavřely se supermarkety, letiště i banky. Přerušeno bylo i zpracování obilí, které je klíčové pro ekonomiku, a zavřely také obilné přístavy.

Milei v polovině června přijede do České republiky. Převezme výroční cenu Liberálního institutu a 18. června bude mít v Praze přednášku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme