Izrael posiluje ostrahu ambasád

Izrael posiluje ochranu svých zahraničních misí. Důvodem jsou obavy z íránské odvety za středeční smrt jaderného vědce Mostafy Ahmadí-Roušana.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát Izrael

Stát Izrael | Foto: Emanuel Macoun

Toho zavraždili v Teheránu neznámí útočníci připevněním bomby na jeho auto. Írán připisuje atentát Spojeným státům a Izraeli. Zatímco Američané podíl na vraždě odmítli, Izrael úvahy o své účasti odmítá komentovat.

O posílení ostrahy izraelských objektů ve světě informoval deník Jerusalem Post. Stalo se tak pár hodit poté, co se k vraždě jaderného experta Ahmadí-Roušana vyjádřil nejvyšší íránský vůdce ájatolláh Chámeneí. Prohlásil, že na „zbabělém teroristickém útoku" se podílely tajné služby CIA a Mosad.

Izraelští představitelé se k atentátu i k obviněním na adresu Izraele odmítají už od středy jakkoli vyjadřovat. V obecné rovině ale židovský stát podobné útoky a sabotáže íránského jaderného programu nijak nevylučuje.

Den před atentátem prohlásil náčelník izraelského generálního štábu Beny Ganz, že Írán i letos čekají „nepřirozené události".


Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme