Tour de Ski zmizí z Oberhofu, do ČR se nevrátí a míří do Švýcarska

Skokanské Turné čtyř můstků si za šedesát let své existence vytvořilo tradici neměnného programu. Pokaždé se závodí na stejných můstcích, itinerář je jasně daný. To běžci na lyžích se během šestileté historie Tour de Ski mohou spoléhat jenom na cíl v italském Val di Fiemme. Jinak se místa konání neustále mění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci v Oberhofu už si Tour de Ski zřejmě mnohokrát neužijí

Fanoušci v Oberhofu už si Tour de Ski zřejmě mnohokrát neužijí | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Letos už počtvrté platilo aspoň to, že první závody hostí Oberhof, kde včera Lukáš Bauer vylepšil své umístění v Tour na sedmou pozici. Jenže už teď je jasné, že přijdou další změny a středisko v Duryňském Lese musí o své místo na mapě Tour de Ski tvrdě bojovat, aby nedopadlo jako Nové Město na Moravě nebo Praha.

„Běžecké lyžování mě obecně hodně zajímá, a když jsou závody Tour de Ski tak blízko, tak u toho člověk přece nemůže chybět. Bydlím ve Frankfurtu nad Odrou, to je odsud asi čtyři hodiny jízdy, což rád podstoupím. Je to fajn mít možnost vidět nejlepší lyžaře světa každý rok takhle naživo,“ libuje si na tribuně lyžařské arény v Oberhofu padesátník Manfréd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Labutí píseň fanoušků klasického lyžování v Oberhofu

On i další fanoušci v Oberhofu ale o svou každoroční zábavu zřejmě brzy přijdou. Příští rok ještě v duryňském zimním středisku nejlepší lyžaře světa zastihnou, v olympijské sezóně však z programu Tour de Ski Oberhof zmizí.

„Olympijské hry začnou za dva roky 7. února, což je už měsíc po konci Tour de Ski, kterou budeme muset zkrátit na nějakých šest závodů. To znamená, že nebudeme potřebovat tolik pořadatelských měst, a protože chceme mít tenhle seriál co nejvíc kompaktní a jednotlivá dějiště co nejblíže u sebe, tak zřejmě z německých měst zůstane alpský Oberstdorf a Oberhof vypadne,“ naznačuje šéf běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace Jürg Capol, že pořadatelé závodů Tour de Sky v Duryňském Lese zřejmě zazpívají napřesrok svou labutí píseň.

Nepomohla ani česká manželka

Od příští sezóny se totiž tenhle seriál bude jezdit i ve Švýcarsku, takže to Oberhof s návratem do itineráře bude mít velmi těžké. A totéž platí i pro Prahu nebo Nové Město na Moravě.

„Česká republika nevypadla proto, že by se nám nelíbilo, jak tam závody pořádali. Ten důvod je pragmatičtější - je to kvůli logistice. Chceme samozřejmě, aby Tour byla multinárodní akcí, a proto zařazujeme do programu Švýcarsko, odkud je to do Itálie prostě blíž. Rozhodují zkrátka kilometry,“ říká Jürg Capol, kterého o nutnosti vrátit Tour de Ski do Čech či na Moravu nepřesvědčila ani jeho česká manželka.

Jan Kaliba, Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme