Kalifornie potvrdila zákaz sňatků gayů a lesbiček

Gayové a lesbičky namají v Kalifornii právo na svatbu. V další bitvě války stoupenců a odpůrců homosexuálních sňatků o tom rozhodl Nejvyšší soud tohoto amerického státu. Homosexuálové ale boj nevzdávají. Rozhodnutí kalifornského nejvyššího soudu je další peripetií v mnohaletém souboji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

San Francisco

San Francisco | Foto: Miroslav Konvalina

"Plány na naší svatbu se nemění. Vezmeme se a zůstaneme tady, protože milujeme Kalifornii a tohle město," říká v Los Angeles rozhodně místním novinářům 25letá Meghean Yaple, která je partnerkou jiné lesbičky.

V roce 2004 začalo město San Francisco homosexuály oddávat. Za několik měsíců Nejvyšší soud praxi zakázal, aby po stížnosti gayů a lesbiček sňatky zase povolil, protože by jinak porušoval jejich ústavní právo na rovnoprávné zacházení.

Loni v listopadu ale mírná většina Kaliforňanů hlasovala pro změnu ústavy, aby ta definovala manželství jen jako svazek mezi mužem a ženou. Homosexuálové se znovu na nejvyšší soud obrátili, ale tentokrát neúspěšně.

Útěchou některým z nich může být, že nejvyšší justiční autorita v Kalifornii ale současně potvrdila platnost manželství, která loni stačilo 18 tisíc homosexuálních párů uzavřít.

Gayové ujišťovali v místních médiích o tom, že jejich boj zdaleka nekončí a budou se snažit své právo na manželství definitivně prosadit. Registrované partnerství, které jim stát umožňuje, jim nestačí.

Odpůrci homosexuálních sňatků naopak mluvili o dobrém dnu pro Kalifornii. Nyní se chystají vést kampaň v dalších pěti amerických státech, které svatby gayů a lesbiček umožňují. Jsou to Iowa, Massachusetts, Connecticut, Maine a Vermont.

Přečtěte si také:
Homosexuálové v Kalifornii se bojí voleb a hromadně uzavírají sňatky
Konzervativci bojují proti homosexuálnínm sňatkům v Kalifornii
Kalifornie povolila sňatky homosexuálů

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme