Evropská unie nechce pustit post šéfa MMF

Po rezignaci Dominiqua Strauss-Kahna začal boj o funkci šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF). Strauss-Kahn odstoupil kvůli obvinění z pokusu o znásilnění pokojské v newyorském hotelu. Evropská unie si chce post šéfa Mezinárodního měnového fondu udržet pro sebe.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu | Foto: Mezinárodní měnový fond

V čele fondu stál zatím pokaždé Evropan. Rychle rostoucí země, jako je Čína, Brazílie nebo Jihoafrická republika, ale v poslední době tento evropský nárok zpochybňují. Peking to dnes potvrdil v prohlášení, podle kterého by nový šéf měl být vybrán na základě schopností a ne svého geografického původu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v MMF mluví v Ranním interview Radiožurnálu redaktor Ondřej Houska.

„Nástup těchto zemí je důležitý, ale na druhou stranu bychom nechtěli, aby se z Mezinárodního měnového fondu stala tak disfunkční instituce jako třeba Spojené národy nebo některá fóra, kde dvě stě zemí dokáže prakticky zablokovat rozumnou dohodu,“ poznamenal investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Za silného kandidáta je považován bývalý turecký ministr financí Kemal Dervis. Padají i další jména, třeba z Jihoafrické republiky nebo Singapuru. Evropská unie už ale naznačila, že o funkci nechce přijít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investiční bankéř Ondřej Jonáš v poledních Ozvěnách dne.

„Pozice Evropy je dohodnuta na základě rozdělení pozic Evropy a Ameriky v Bretenwoodských institucích, kdy Američané tradičně ovládají Světovou banku a Evropan řídí Mezinárodní měnový fond,“ říká Luděk Niedermajer, bývalý viceguvernér České národní banky.

„To, co bude Evropanům nejvíce komplikovat obsazení tohoto postu je to, že poslední tři volby byly přinejmenším velmi sporné a nešťastné. Ani jeden z těchto kandidátů nedokončil své období, což se předtím nikdy nestalo,“ uvádí Niedermajer a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O šancích Evropy obsadit funkci šéfa MMF mluvil ve Stalo se dnes na Radiožurnálu Luděk Niedermajer, bývalý viceguvernér České národní banky

„Kombinace určité arogance, se kterou Evropa prosazuje své kandidáty s jejich velmi pochybnou kompetencí a výsledky to Evropě velmi komplikuje. Pokud Evropa bude chtít tuto pozici vyhrát a zároveň nebude schopna postavit kompetentního kandidáta, bude se její pozice ve fondu zhoršovat.“Fond hraje mimo jiné důležitou roli při pomoci oslabeným zemím eurozóny. Za hlavní evropskou kandidátku je považována francouzská ministryně financí Christine Lagardeová.

Lagardeová žila dlouhá léta ve Spojených státech a má ve finančních kruzích výbornou pověst. Francouzský tisk ale připomíná, že se nyní zkoumá role Lagardeová v případu finančníka Bernarda Tapieho. To může její nominaci výrazně zkomplikovat. Oficiálně zatím svou kandidaturu nikdo nepředložil.

Podle mnohých odchod Strauss-Kahna z postu šéfa MMF bude citelný. „On opravdu poslední dva roky hrál velice významnou vůdčí roli v řešení dluhové krize v Řecku a problematiky v Evropě. A zvlášť třeba Angela Merkelová na jeho radu významně dala,“ podotkl investiční bankéř Ondřej Jonáš s tím, že si ale nemyslí, že by to MMF výrazně oslabilo.

Jan Šmíd, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, pir, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme