Česká letiště budou kontrolovat cestující na mezistátních letech kvůli ebole

Ministerstvo zdravotnictví zavedlo kontroly cestujících kvůli ebole na pěti mezinárodních letištích v Česku. Opatření začne platit zítra od osmi hodin ráno na letištích v Praze, Karlových Varech, Pardubicích, Ostravě a Brně. Cestující na mezistátních letech budou muset vyplňovat takzvanou příletovou kartu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla Praha

Letiště Václava Havla Praha | Foto: Letiště Václava Havla Praha

Pasažéři příletovou kartu vyplní ještě na palubě letadla. Tento dotazník zjišťuje, kde se cestující pohyboval 42 dní před cestou - je to dvojnásobek inkubační doby viru ebola. Cizinci navíc musí uvést místo pobytu v Česku.

Cestující, kteří ve stanovené době navštívili Libérii, Guinejskou republiku nebo Sierru Leone se navíc budou muset nechat vyšetřit. Na pražském letišti Václava Havla kvůli tomu vznikne specializované pracoviště. Trochu jiné to bude na ostatních letištích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontrolách na českých letištích kvůli ebole informoval redaktor Vojtěch Koval

„Zastoupí to orgány krajských hygienických stanic. V případě, že tam takový pasažér bude, dostane kontakt na hygienické stanice a spojí se s nimi,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Pokud cestující dotazník nevyplní, může dostat pokutu až 10 tisíc korun. „V případě, že by byl skutečně rizikovým, tak jsme pak v režimu trestního zákoníku,“ popsal hlavní hygienik Vladimír Valenta. Cizincům v takovém případě hrozí i zákaz vstupu do země.

Pracoviště, kde budou lékaři kontrolovat rizikové pacienty, se už na letišti staví. České aerolinie a společnost Travel Service už také obdržely příletové karty. Zahraniční společnosti si je vyzvednou na letišti v následujících dnech, podle toho, jak budou do Prahy přilétat.

„Mezitím bude opatření na palubách letadel realizováno tak, že o něm bude informovat personál,“ dodal Němeček. Podobná opatření pro soukromé lety zatím ministerstvo nezavedlo.

Za první várku příletových karet ministerstvo zaplatí do sta tisíc korun, v první fázi jich resort nechá vytisknout 300 tisíc. „Vycházíme z množství cestujících, kteří do České republiky přilétají. Je to nějakých 15 až 17 tisíc denně,“ doplnil Vladimír Valenta.

Kontroly cestujících kvůli ebole už zavedli ve Spojených státech amerických a Kanadě, z Evropských zemí Francie nebo Velká Británie.

Nigérie alespoň prozatím zvítězila nad ebolou, oznámila WHO

Číst článek

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme