Slovensko podpoří cokoliv, co přiměje Kanadu zrušit víza pro Čechy

Češi budou v Bruselu opět usilovat o podporu ve svém sporu s Kanadou o vízech. Ty Kanada pro české občany zavedla v červenci. Ministr zahraničí Jan Kohout svým kolegům na schůzce unijních šéfů diplomacií znovu představí český postoj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadská vlajka

Kanadská vlajka | Foto: Canadian Heritage

Praha požaduje okamžité zrušení víz. Musí ale počkat na zprávu Evropské komise, která navrhne další postup: teoreticky může požadovat, aby víza Kanaďanům jako odvetný krok zavedly všechny země Unie. Slovenský ministr zahraničí Ján Lajčák uvedl, že jeho země by s takovým krokem souhlasila.

"Jsme ochotni podpořit všechno, co pomůže České republice. Považujeme přístup Kanady za neférový. Jsme ochotni jít velmi daleko a budeme jedni z těch, kteří to dají jasně najevo, že evropská solidarita by se měla ukázat velmi nahlas," řekl Lajčák před jednáním.

Od dvoudenní schůzky šéfů diplomacií se nedá čekat, že by přinesla nějaké rozhodnutí v této věci. Je však možné, že od různých zemí zazní směrem do Prahy podpora.

Ve druhé půlce měsíce se sejdou i šéfové resortů vnitra a spravedlnosti, kteří by také měli o tom tématu jednat. Zatím se nicméně čeká na zprávu Evropské komise, která situaci analyzuje a která by měla nastínit, co by Unie mohla v této věci dělat. Dokument by Komise měla předložit nejpozději do 6. listopadu. Její návrhy ale podléhají schválení členskými zeměmi Unie.

Kanada zatím zvažuje otevření vízového oddělení v Praze, aby Češi nemuseli kvůli vyřizování víz do Kanady jezdit až do Vídně. Komplikují to ale ekonomické problémy, řekl český ministr zahraničí Jan Kohout.

Alena Adámková, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme