Nejvyšší íránský vůdce volá po náboženské revoluci v Egyptě

Do vyhrocené krize v Egyptě se dopoledne vložil také nejvyšší íránský vůdce ájatolláh Chámeneí. Zcela jednoznačně se jménem Íránu postavil za protestní hnutí a prohlásil, že revolta je důkazem nastupující islámské obrody na celém Blízkém východě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje v Egyptě Káhiru čeká stávka_6.jpg

Nepokoje v Egyptě Káhiru čeká stávka_6.jpg | Zdroj: ČTK

Chámeneí prohlásil, že dosavadní prezident Husní Mubarak je lokaj amerického režimu a sionistů. To, co se teď děje v Egyptě, je podle něj součástí hnutí islámské obrody. Vyzval Egypťany, aby se semkli kolem islámu a aby byl v Egyptě nastolen islámský náboženský režim.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Káhiře Břetislav Tureček v Dopoledním Radiožurnálu.

Prohlásil to za situace, kdy jak v Káhiře, tak v Íránu probíhají páteční modlitby. „Takže to samozřejmě má velký dopad, protože věřící toto poslouchají. Jeho projev byl přenášen živě íránskou televizí,“ vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v Káhiře Břetislav Tureček.

Z hlediska Američanů je prohlášení íránského vůdce do velké míry pravda. „Tady se hroutí velmi brutální režim, který vlastně drží jen díky tomu, že má ještě jakousi podporu Američanů, byť rychle mizející. Otevřeně se za egyptského autoritářského vůdce Mubaraka postavil snad jenom Izrael,“ řekl Tureček.

Stejně tak se rozbil například i proamerický režim v Tunisku. „Íránci toho samozřejmě využívají a snaží se i věcem, které s Islámem nesouvisí, dát náboženský nátěr, aby se na tom také nějakým způsobem přiživili,“ poznamenal zpravodaj v Káhiře.

Vztahy mezi Egyptem a Íránem jsou ale velmi napjaté už déle než třicet let. Státy nemají ani diplomatické vztahy. „Připomenu hlavní věc, že tady v Káhiře zemřel svržený íránský šáh Muhammad Rezá Pahlaví. A to je věc, kterou dodnes nemůže íránský režim Egyptu zapomenout,“ dodal Tureček s tím, že naopak Teherán zase oslavoval vraha, který zabil proamerického egyptského prezidenta Anvara as-Sádáta.

Břetislav Tureček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme