Některé cestovky stále váhají, zda mají zrušit cesty do Egypta

Do konce týdne by se z Egypta měla vrátit drtivá většina českých turistů. Těch se v zemi zmítané nepokoji nachází v současné době zhruba osm set. Většina cestovních kanceláří už zájezdy do Egypta zrušila, některé ale ještě váhají a turisty možná do populárních letovisek vyšlou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egypt. Káhira

Egypt. Káhira | Zdroj: ČTK

„V tuto chvíli je v Egyptě přibližně osm set českých turistů. Do neděle je naplánováno celkem posledních šest charterových letů. Těmito lety by měla být stažena drtivá většina českých turistů. Další charterové lety jsou plánovány až od poloviny února,“ přiblížil viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura v Ranní interview Radiožurnálu.

Pět letů zabezpečuje společnost Travel Service. „Ta už plánuje další chartery ve spolupráci s cestovními kancelářemi až od poloviny února. Jeden z charterů je ale společnosti ČSA a tady jsou ještě některé kanceláře, které v tuto chvíli stále váhají, zda pobyty úplně zruší či nikoli,“ řekl Okamura s tím, že většina cestovních kanceláří nicméně drtivou většinu zájezdů zrušila.

Sedmá nejpopulárnější destinace

Pokud mají turisté zakoupené zájezdy na termíny, které budou zrušeny, cestovní kanceláře jim v prvním případě nabídnou za tento zájezd alternativu. Jestliže se ale klient na alternativě nedomluví, cestovní kancelář by mu měla vrátit peníze.

„Pakliže ale bude například egyptskými hotely či leteckými společnostmi naúčtován cestovní kanceláři storno poplatek, tak cestovní kancelář má ze zákona právo ho přeúčtovat klientovi. Záleží to tedy skutečně jenom na rozhodnutí cestovní kanceláře nebo na dohodě s klientem,“ upozorňuje Okamura.

Rušení zájezdů už samozřejmě cestovní kanceláře i letecké společnosti pocítily na svých ziscích. Ztráty se u leteckých společností, které provozují cesty do Egypta, pohybují kolem sta milionů korun, u cestovních kanceláří kolem padesáti milionů. „Ztráty jsou skutečně obrovské. Ale naštěstí je mimosezóna. Egypt je sedmou nejpopulárnější českou zahraniční destinací, Tunisko pak třináctou. Pro nás je důležité, aby se situace okamžitě uklidnila,“ uzavřel Okamura.

Lenka Šumová, Alžběta Rákosová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme