Teroristé při útocích v Iráku zabili nebo zranili stovku lidí

Přes dvacet lidí zahynulo při sérii pumových útoků v iráckém městě Ramádí. Až osmdesát dalších lidí utrpělo zranění. S odvoláním na místní policii a očité svědky to uvedla televize al-Džazíra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přes dvacet lidí zahynulo při sérii pumových útoků v iráckém městě Ramádí v Iráku.

Přes dvacet lidí zahynulo při sérii pumových útoků v iráckém městě Ramádí v Iráku. | Foto: AFP

Ramádí je centrem provincie Anbár ležící západně od Bagdádu. Ta byla řadu let centrem sunnitského odporu proti americké okupaci i proti irácké vládě. K posledním, dobře zkoordinovaným útokům, se ale zatím nikdo nepřihlásil.

Při prvním útoku najelo auto s výbušninami v vládnímu úřadu, kde lidé čekali na sociální dávky. Druhý výbuch měl na svědomí řidič motocyklu. Bombu odpálil mezi lidmi, kteří se shromáždili na místě první exploze. Potřetí teroristé udeřili před nemocnicí.

Nynější násilí v provincii Anbár přichází po období útlumu povstaleckých a teroristických aktivit. Američanům a bagdádské vládě se totiž podařilo přetáhnout řadu povstaleckých vůdců a kmenových náčelníků a postavit jejich ozbrojené milice proti teroristům z al-Káidy.

Už tehdy se ale spekulovalo, že loajalita takto vytvořených provládních sil není zaručená a také že se samy stanou terčem extremistů.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme