Jaké je Rusko pohledem z kuchyně? To prozradí kuchaři, nad jejichž pokrmy se tvořily dějiny

Nová kniha Witolda Szabłowského tematicky navazuje na jeho bestseller Jak nakrmit diktátora. Tentokrát se ale autor vydává po stopách kuchařů z ruských kuchyní, dač a kantýn, díky nimž nahlédneme přímo pod pokličku zdejšího režimu.

Ex libris Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek z klasického vydání sovětské kuchařky z roku 1955, na němž je vyobrazena bohatá, přepychová večeře se šampaňským, pečeným prasetem a dalšími pokrmy

Snímek z klasického vydání sovětské kuchařky z roku 1955, na němž je vyobrazena bohatá, přepychová večeře se šampaňským, pečeným prasetem a dalšími pokrmy | Zdroj: Profimedia

Knihu Rusko pohledem z kuchyně vydalo v překladu Jaroslavy Jiskrové nakladatelství Dokořán v roce 2023. V tomto kulinářském cestopisu se dozvíme mnohé historiky dosud spíše opomíjené zajímavosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo byli kuchaři, před jejichž očima a nad jejichž pokrmy se vytvářely dějiny Ruska a Sovětského svazu? Poslechněte si celé Ex libris

Například z čeho se pekl chleba v obklíčeném Leningradu? Co se podávalo na poslední večeři Sovětského svazu, těsně před jeho rozpadem?

Co jedli likvidátoři jaderné havárie v Černobylu? Na čem si pochutnávali první kosmonauti na oběžné dráze? A kolik pravdy je na Putinově historce, že jeho dědeček Spiridon vařil pro Lenina a Stalina?

Netradičním způsobem tak nahlédneme na osud Ruska a Sovětského svazu od posledních záchvěvů carismu až po dnešek.

Nejen láska prochází žaludkem

Chruščov odhalil Stalinovy chyby a komunistům se zhroutil svět. ‚Byla to víc než bomba,‘ říká historik

Číst článek

„Jsem přesvědčen, že prostřednictvím kuchyně se dá velice spolehlivě odhalit mechanismus moci. Chutě lidí, kteří prošli peklem, se nemění, stejně jako se nemění politika Ruska; země, která svou moc buduje nožem, naběračkou, vidličkou a… hladem…“ píše Witold Szabłowski v úvodu.

„Povídal jsem si s kuchaři z Kremlu, s kuchařkami z Černobylu, ale i s lidmi, kteří pamatují hladomor vyvolaný Stalinem,“ pokračuje a dodává:

„Zatímco píšu tato slova, probíhá krutá válka, kterou rozpoutalo Rusko vůči Ukrajině. Právě proto je kniha, kterou držíte v rukou, bohužel mimořádně aktuální.“

Aby knihu mohl napsat, projel křížem krážem Rusko, Ukrajinu a další bývalé sovětské republiky.

A díky tomu, že mluvil s kuchaři z Kremlu, vědci, kteří připravovali pokrmy pro první kosmonauty, ale i s lidmi, kteří pamatují hladomor vyvolaný Stalinem, podařilo se mu zmapovat historii Ruska a Sovětského svazu právě pohledem z kuchyně.

Autor často zpovídá skutečné hrdiny mezi kuchařkami a kuchaři. Jsou to lidé, kteří vařili vojákům v Afghánistánu nebo „záchranářům“ v Černobylu krátce po havárii jaderné elektrárny. Což byla práce, při níž šlo o život.

Po výbuchu Černobylu se lidé v Československu slunili venku. Na Západě se likvidovala dětská hřiště

Číst článek

Platí, že i sebevětší hrdinové a státníci potřebují najíst.

Všudypřítomní nenápadní kuchaři

Příprava jídla je jednou z nejpřirozenějších lidských činností i nutností a právě na pozadí běžných událostí autor prozrazuje drobné a vlastně obecně známé „běžnosti“ Ruska a Sovětského svazu: jak v ruské armádě vládla šikana, v Afghánistánu se kradlo a kšeftovalo se zbraněmi.

A v zamořeném Černobylu, kde vybuchl jaderný reaktor, pochodoval dětský prvomájový průvod.

Kniha Rusko pohledem z kuchyně není kuchařka. Přestože spoustu jídel podle ní uvařit můžeme. Je spíš průvodcem po Rusku díky lidem, kteří mu vidí pod pokličku.

Jak může být zdánlivě nevinné kuchařské umění zneužito k politickým cílům? A jak ruské impérium po desetiletí krmí své obyvatele propagandou?

Poslechněte si pořad Ex libris, audio je nahoře v článku.

Tamara Kocourková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme