Ke zmatkům v české politice potřebujeme vysvětlivky, zní z EU

Evropa se ve vývoji české politiky přestává orientovat. V reakci na nejnovější zprávy to naznačil švédský ministr zahraničí Carl Bildt, jehož země sedmadvacítce předsedá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministr zahraničí Švédska Carl Bildt

ministr zahraničí Švédska Carl Bildt | Foto: AFP

"Vždycky od našich českých přátel potřebujeme nějaké vysvětlivky k rychle se měnící české politické scéně," řekl Bildt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska o reakci EU na vývoj české politiky

Český ministr zahraničí Jan Kohout ještě předtím uvedl, že podobné věci se našim evropským partnerům vysvětlují jen velmi obtížně. Dál však odmítl situaci v Česku komentovat.

Představitelé Unie nebo jejích členských států zmatky v české politice oficiálně nekomentují nebo se omezují na vyjádření naděje, že podobný vývoj neohrozí dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy.

V zákulisí je ale patrné, že česká reputace v poslední době utrpěla. Pád vlády uprostřed evropského předsednictví, tahanice kolem Lisabonu nebo otálení s nominací nominací nového českého eurokomisaře, to vše v EU nepůsobí zrovna dobře.

Někteří analytici proto upozorňují, že Praha by mohla v sedmadvacítce přijít o část svého vlivu.

Martin Hromádka, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme