EK: Nové finanční krizi zabrání jen přísnější regulace finančních trhů

Současná finanční krize se v budoucnu nesmí opakovat. Prohlásila to Evropská komise, která představila návrhy na zpřísnění regulace finančních trhů. Ty mají podle Bruselu opakování krize předejít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Podle Bruselu se banky v minulých letech pouštěly do příliš rizikových obchodů. Tomu má být do budoucna konec. Předseda Komise José Manuel Barroso zdůraznil, že změny musejí přijít okamžitě: "Je to teď nebo nikdy. Když finanční systém nezměníme v době skutečné krize, tak kdy jindy."

Na činnost finančních trhů mají dohlížet dvě nové instituce. První má sledovat celý evropský finanční systém a varovat před případnými riziky. Její vznik je podle Barrosa nutný kvůli prevenci nové krize: "Finanční trhy nejsou národní, ale evropské a globální. Evropa musí ukázat vůli čelit systémovým rizikům dříve, než se vymknou kontrole."

V Evropě má vzniknout také dohled nad nadnárodními bankami. To se týká Česka, jehož banky vlastní zahraniční ústavy. Nový orgán by měl především koordinovat dohled, který vykonávají národní instituce, což je u nás Česká národní banka.

O dnešních návrzích Komise budou v červnu jednat lídři členských zemí Unie.

Přečtěte si také:
Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles
Státy EU už bankám v současné krizi slíbily skoro 80 biliónů korun
Evropská komise pro větší míru regulace finančních institucí
Evropské banky je podle Bruselu třeba zbavit závadných aktiv
EU chce omezit daňové úniky umožněné bankovním tajemstvím

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme