Fischer: Církev počká s majetkovým vyrovnáním

Premiér Jan Fischer se v sobotu v rámci návštěvy papeže v České republice sešel s vatikánským státním sekretářem Tarcisiem Bertonem. Podle Fischera nebude nyní katolická církev kvůli ekonomické krizi pospíchat s majetkovým vyrovnáním mezi církví a českým státem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer

Jan Fischer | Foto: Tomáš Adamec

"Katolická církev je připravena tato jednání neiniciovat, odložit je a vyčkat na ekonomické oživení," prohlásil Fischer. Zároveň dodal, že pevně věří, že i Česko je schopno se k tématu v lepších dobách opět vrátit.

Vztahy mezi Českou republikou a Vatikánem kromě nedávného zamítnutí zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi komplikuje stále neuzavřená smlouva upravující postavení římsko a řeckokatolické církve v Česku.

Zatímco Vatikán smlouvu schválil, v České republice ratifikována nebyla. Poslanci ji v roce 2003 zamítli. Dospěli tehdy k názoru, že je pro stát nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví.

ČRo 1 - Radiožurnál, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme