Představujeme papeže Benedikta XVI.

Papež Benedikt XVI. je osmým Němcem na papežském stolci. S výjimkou jednoho nezanechali v historii výraznější stopy. Jak se zapíše současný papež? To nejspíše posoudí až příští generace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. | Foto: Jiří Hošek

Volba Josefa Ratzingera nebyla žádným překvapením. Nový papež patřil k nejbližším spolupracovníkům Jana Pavla II. Je považovaný za představitele konzervativního křídla, ostře se staví proti feminismu, trnem v oku mu jsou módní proudy v katolické církvi. To byl také důvod, proč v rodném Německu jeho zvolení nepřivítal každý s nadšením.

Benedikt XVI. napsal 130 spisů, patří k uznávaným církevním intelektuálům, mluví plynně 10 jazyky. Jako si ostatní děti hrají na doktory, učitele a podobně, mladý Josef si už ve čtyřech letech hrál s bratrem Georgem na mši. Cesta do semináře byla nabíledni.

Mladý teolog působil na německých univerzitách, upozorňoval na sebe svými spisy. Už v padesáti letech byl jmenován kardinálem. Od roku 2002 stál v čele kardinálského sboru. Jeho nástup na papežský stolec byl očekávaný, ale nijak lehký. Jan Pavel II. byl charismatickou osobností a mnozí si kladli otázku, zda se Benediktovi podaří vystoupit z jeho stínu.

Podle statisíců věřících, které provázejí Benedikta na jeho cestách, se to povedlo. Dvaaosmdesátiletý papež si naklonil mládež i přítomností na facebooku, jeho kroky na letním sídle mohli všichni sledovat v přímém přenosu na You Tube. V listopadu vyjde Benediktovi osobně nazpívané CD. Výtěžek samozřejmě půjde na charitu. Navzdory popularitě, které se současný i předchozí papež těší mezi částí mladých, v Evropě obliba církve klesá. Podle některých je důvodem to, že se církvi nedaří držet krok se soudobými problémy.

Igor Maňour, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme