Ve Dvoře Králové se znovu jedná o čističce. Splašky stále tečou do Labe

Už třetím dnem tečou ve Dvoře Králové splašky do Labe. Dlouhodobé spory provozovatele čistírny odpadních vod s radnicí o cenu za poskytovanou službu vedly v pondělí k tomu, že firma WWTP nakonec přestala odebírat vodu z městské kanalizace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čistírna odpadních vod v Olomouci

Čistírna odpadních vod v Olomouci | Foto: Aleš Spurný

To by za několik dnů mohlo značně poškodit vodní tok. Obě strany se proto sešly znovu k rozhovorům. Jediným bodem jednání radnice s provozovatelem čistírny je znovu cena. Firma prý čištění obnoví, pokud jí město uhradí fakturu za leden a dohodne se s ní na úpravě smluvních vztahů.

Radnice dosud platila 1 670 000 korun měsíčně, provozovatel ale nyní požaduje dvojnásobek. Podle slov ředitele Morávka je to cena odpovídající nákladům. Radnice na ni ale přistoupit nechce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Odpoledním Radiožurnálu mluvila o jednání ve Dvoře Králové jiřina Mužíková

Odebrané vzorky vody zatím velké znečištění neukázalo, s biologickým odpadem, jehož je ve splaškách přes 90 %, si řeka poradí sama, ale dlouhodobě je situace neúnosná. Navíc podobný stav nemá obdoby.

Odpadní vody ze Dvora Králové stále vytékají do Labe

Číst článek

Firma WWTP DKNL tvrdí, že od počátku roku 2009 s ní město o platbách za čištění odpadních vod prakticky nekomunikuje. Město cenu požadovanou firmou platit odmítá. Spor o cenu řeší finanční úřady i soudy, které ale zatím žádný závěr nevydaly. Radnice na zastavení provozu čističky reagovala podáním trestního oznámení pro podezření z trestných činů poškození a ohrožení životního prostředí a obecného ohrožení.

Kraj už s provozovatelem zahájil správní řízení, pokuty ale hrozí oběma stranám. Kraj teď také nyní čeká na výsledky rozborů vody, pokud došlo ke znečištění, firmu WWTP nemine vysoká pokuta, tu ale zřejmě dostane i majitel čistírny. A sankce hrozí i samotnému městu ze strany Inspekce životního prostředí za to, že nezajistilo čištění odpadních vod.

Žádný z orgánů státní správy ale dosud nevydal žádné rozhodnutí, na jehož základě vy čistírna byla povinna provoz obnovit. Každopádně je v zájmu obou stran, aby k dohodě došlo. Zda se tak stane, nebo dál potečou splašky do Labe, to budeme vědět až po skočení jednání.

Milan Kopp, Jiřina Šmídová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme