Gazdík z TOP 09 žádá Vondrovu rezignaci kvůli kauze ProMoPro

Poslanci stran Věci veřejné a TOP 09 se zdrží hlasování o programu mimořádné schůze, kterou prosadili sociální demokraté. ODS bude hlasovat proti programu. ČSSD chce, aby se na půdě sněmovny mluvilo o kauze ProMoPro a zásahu vojenské policie v České televizi. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík zároveň požádal ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), aby kvůli kauzám rezignoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 23.3.2011, Alexandr Vondra

Poslanecká sněmovna 23.3.2011, Alexandr Vondra | Foto: Filip Jandourek

„Není našim sebemenším záměrem dát opozici zbytečný prostor k opoziční exhibici. Takže poslanci TOP 09 nepodpoří konání této mimořádné schůze, ale zdůrazňuji, že tím vyjadřují svůj vztah ke koalici a koaličnímu programu, určitě tím nevyjadřují svůj postoj k aféře ministra Vondry,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), místopředseda ČSSD Michal Hašek a komentátor ČRo Petr Nováček.

Vystoupení Alexandra Vondry na plénu sněmovny pak Kalousek označil za sebestřednou aroganci místo slov pokání, pokory a omluvy. ODS tím podle něj porušila včerejší dohodu z jednání K9, protože Vondra údajně neřekl to, na čem se K9 shodla. Ostře se pak obul i do premiéra Petra Nečase a předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře.

Poslanci nejmenší vládní strany jednali dopoledne o svém postupu více než hodinu a debata byla místy poměrně vzrušená. Na tiskovou konferenci dorazil nejen šéf strany Radek John, ale i celý poslanecký klub, aby demonstrovali jednotu ve straně.

John řekl, že Věci veřejné program schůze sice aktivně nepodpoří, ale budou požadovat vysvětlení celé kauzy a Vondra podle něj musí přijmout politickou odpovědnost. „Očekáváme, že ODS jasně sdělí, jestli exšéf úřadu vlády Novák nebo Alexandr Vondra nese odpovědnost za smlouvy a organizaci českého předsednictví,“ prohlásil John.

Poslanecká sněmovna 23.3.2011, klub ČSSD | Foto: Filip Jandourek

Ještě před hlasováním o programu vystoupil před poslanci ministr obrany Alexandr Vondra, aby vysvětlil svou roli v údajném plýtvání peněz během českého předsednictví. „Předsednictví bylo půlroční megaakcí, se kterou naše země neměla žádné zkušenosti a která se odehrávala v mimořádně těžké době,“ zdůraznil Vondra.

Sociální demokraté ale trvají na svém. „Jsme přesvědčeni o tom, že jediným řešením z pohledu současné vlády je odchod ministra obrany Alexandra Vondry z vlády do doby, než se celá kauza prošetří,“ řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle sociální demokracie je projednání kauz na půdě poslanecké sněmovny potřebné. „Jsou tady vážné skandály, které mají jedno pojítko, tím je ministr obrany Alexandr Vondra,“ řekl první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Podle sociální demokracie se jedná o tak závažné kauzy, že se sluší, aby byly řádně projednány.

Na hlasování zatím nedošlo. Po Gazdíkově vystoupení byla schůze přerušena a sešly se poslanecké kluby.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová, Martina Spěváčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme