ČSSD se ve sněmovně pokusí prosadit debatu o kauze ProMoPro

Sociální demokraté se dnes pokusí prosadit v Poslanecké sněmovně debatu o kauze ProMoPro. Koalice se na večerním jednání dohodla na společném postupu, jeho scénář ale tají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování o státním rozpočtu na příští rok

Hlasování o státním rozpočtu na příští rok | Foto: Tomáš Adamec

Ještě před začátkem schůze se kvůli tomu sejdou poslanecké kluby koaličních stran. „Společný postup teď nemohu prozradit, nejprve s ním musím seznámit poslanecký klub. Jakmile s ním náš poslanecký klub bude souhlasit, pak se o něm samozřejmě budu bavit veřejně,“ řekl například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík ve Světě o osmé.

Sociální demokracie chce na parlamentní půdě debatovat o podezření z plýtvání veřejných prostředků v souvislosti s českým předsednictvím. S kauzou ProMoPro je spojován ministr obrany Alexandr Vondra.

Ten byl v době, kdy firma získala předražené zakázky, vicepremiérem pro evropské záležitosti. Po více než čtyřhodinovém večerním jednání koaličních špiček nikdo z politiků na ohlášenou tiskovou konferenci nepřišel.

Mluvčí vlády jen bez podrobností oznámil, že postup vládních stran bude jednotný a že ještě před začátkem schůze o něm budou jednat poslanecké frakce.

Ministr Vondra se tak ještě ráno nejspíš bude muset na jednotlivých poslaneckých klubech obhájit. Tento týden se totiž objevily v médiích informace, které naznačují, že o předražené zakázce věděl. Ministr Vondra odpovědnost odmítl. „Týdeník Euro prokázal, že pan ministr byl o věcech informován a musí tedy za ně nést politickou odpovědnost,“ poznamenal Gazdík.

Celý případ nicméně v mnohých komentátorech budí dojem účelovosti. Otázkou například zůstává, proč lidé ministra financí Miroslava Kalouska vyšli s aférou až po dvou letech. Podle Gazdíka se ale na nesrovnalosti přišlo až při zpětné kontrole. „Finančně-analytický útvar věc šetřil a vyšel s ní až v době, kdy ji měl vyšetřenou celou, a předal ji policii,“ řekl Gazdík.

Podle něj to tak nemá žádnou souvislost s tím, že Vondra sepsal zákon, který má zrušit nákup zbraní přes prostředníky, tedy například přes firmu Omnipol Kalouskova přítele Richarda Hávy.

Milan Kopp, Lucie Husárová 1, Tomáš Pavlíček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme