Zemřela herečka a dabérka Simona Postlerová. Svůj hlas propůjčila Sam z Hvězdné brány

Ve věku 59 let zemřela herečka a dabérka Simona Postlerová. Radiožurnálu to potvrdila náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija z ODS, která s herečkou spolupracovala v nadačním fondu Dvojka srdcem. Televizní diváci znají Postlerovou ze seriálů Četnické humoresky nebo Hospoda. Její hlas zněl velmi silně ve světě dabingu. Promlouvala jím Samantha Carterová v seriálu Hvězdná brána nebo Lorelai Gilmorová v seriálu Gilmorova děvčata.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 15:49 5. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simona Postlerová

Simona Postlerová | Zdroj: Profimedia

Simona Postlerová se narodila v Plzni v herecké rodině a již v dětství prý věděla, že bude své rodiče následovat.

Herectví vystudovala na pražské DAMU, získala angažmá v Národním divadle a více než 25 let byla členkou Divadla na Vinohradech. Kromě toho byla ozdobou Divadla Ungelt a televizní diváci znají Postlerovou z desítek filmů a seriálů.

V Národním divadle Postlerová nejdříve hostovala, stálé angažmá získala v roce 1987. Hrála i v řadě dalších divadel a v roce 1992 nastoupila na Vinohrady. V Divadle Ungelt debutovala po boku Aleny Vránové v inscenaci Ladislava Smočka Perla Hollywoodu a já v roce 2005.

Od roku 2017 excelovala ve hře britské dramatičky Gail Louwové Miss Dietrich lituje, ve které její matku - slavnou filmovou legendu - hrála její herecká pedagožka z DAMU Regina Rázlová.

Televizní diváci znají Postlerovou ze seriálů Chlapci a chlapi, Hospoda, Četnické humoresky, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech nebo Ordinace v růžové zahradě.

Zahrála si i v řadě televizních filmů (Stará láska nerezaví, Bankrotáři, Paní Piperová zasahuje, Muž a stín a další).

Kromě herectví byla Postlerová i uznávanou dabérkou a recitátorkou. Svůj hlas propůjčila třeba Cate Blanchettové jako paní elfů Galadriel ze série Pána prstenů. Nebo Monicé Bellucciové ve filmech Matrix Reloaded a Matrix Revolutions.

V roce 2002 získala Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu za propůjčení hlasu herečce Emmě Thompsonové ve filmu Vtip.

Simona Postlerová byla před sedmi lety Hostem Lucie Výborné ve vysílání Radiožurnálu. Celý rozhovor ke knize A proto skáču, které byla Postlerová patronkou, si můžete poslechnout níže.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme