Tajná služba je podezřelá z podílu na diskreditaci novináře

Státní zastupitelství prověřuje pokus o diskreditační kampaň proti reportérovi deníku Mladá fronta Dnes Janu Gazdíkovi. Podle informací Českého rozhlasu část materiálů, které se v kompromitujícím materiálu ocitly, měli zajistit příslušníci Vojenského zpravodajství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo obrany ČR

Ministerstvo obrany ČR | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Na Nejvyšší státní zastupitelství dorazilo v půlce března velmi nezvyklé udání. Jeho autor, který se odmítl podepsat, v něm upozorňuje na to, že reportér Mladé fronty Dnes Jan Gazdík je - takzvaným spícím - ruským agentem. Anonym v udání popisuje úzké napojení Gazdíka na osoby, které v tu dobu působily na ministerstvu obrany, nebo měly do jeho struktur velmi dobré kontakty.

Součástí anonymu je podle pátrání Českého rozhlasu i digitální nosič, který obsahuje informace z Gazdíkovy minulosti. Na vysvětlenou - Jan Gazdík byl před rokem 1989 důstojníkem socialistické armády, studoval žurnalistiku v Sovětském svazu, a psal články do vojenských časopisů Palcát a Obrana lidu. Dokumenty, obsažené ve zmiňovaném udání, pocházejí právě z této doby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Rádia Česko Jan Hrbáček o tom, že tajná služba je podezřelá z podílu na diskreditaci novináře

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Renata Malinová ke zjištění Českého rozhlasu řekla: "Mohu potvrdit, že jsme toto podání obdrželi. Postoupili jsme je k dalším opatřením Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze."

Mluvčí brněnského Nejvyššího státního zastupitelství tedy naše informace nevyvrátila, ale podrobnosti nesdělila. Reportér Rádia Česko Jan Hrbáček se před pražským Vrchním státním zastupitelstvím ptal mluvčí Ireny Válové: "Můžete nám říct bližší podrobnosti k případu, který se týká novináře Jana Gazdíka? Například co obsahovalo přiložené CD, co konkrétně státní zastupitelství prověřuje?"

"Podání včetně přílohy jsme vzali a postoupili na Městské státní zastupitelství v Prazek dalšímu vyhodnocení a rozhodnutí. Nemůžeme podle zákona informoval ani o obsahu ani o dalším postupu, protože tato věc nám v tuto chvíli již nepatří," odpověděla mluvčí Válová.

Postupným zjišťováním jsme došli k tomu, že informace o tom, že má být Jan Gazdík spícím ruským špiónem, skončila nakonec na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 6. Podle našich informací státní zástupce zjišťuje, jakým způsobem se v udání ocitly Gazdíkův personální spis z Československé lidové armády nebo články ze zmíněných vojenských periodik.

Žalobce Ladislav Malovec k prověřované záležitosti řekl: "Oznámení sem bylo doručeno cestou vyšších orgánů teď se to prověřuje."

Podle žalobce záležitost prověřuje vojenská policie. Při vyšetřování případu se překvapivě přišlo na to, že materiály přiložené na digitálním nosiči k udání na Gazdíka jsou totožné s těmi, které si počátkem listopadu vyzvedávali na pražském krajském vojenském velitelství příslušníci Vojenského zpravodajství. Nikdo jiný, než zmiňovaní příslušníci tajné služby se přitom o Gazdíkovy materiály z armády v minulosti prokazatelně nezajímal.

Při vyšetřování se také podařilo zjistit, že Gazdíkovy články z tendenčních vojenských tiskovin Obrany lidu a Palcátu byly obstarány ve Vojenském historickém ústavu Praha a skončily u tehdejšího poradce prvního náměstka ministra obrany a dnes náměstka ministra Martina Bartáka - Jana Fulíka. Přesně v ten samý den přitom časopis Týden zveřejňuje informaci, že - tehdy ještě náměstek - Martin Barták pověřil svého mluvčího poněkud nezvyklým úkolem.

Měl zavolat do redakce Týdne a požádat o souhlas se zveřejněním textu o Gazdíkově vojenské minulosti, který periodikum před lety publikovalo. Český rozhlas se proto pokoušel několikrát kontaktovat ministra obrany Martina Bartáka i Jana Fulíka, aby se k celé záležitosti vyjádřili.

Martin Barták odmítl ve Spojených státech amerických, kde byl minulý týden na pracovní návštěvě, na otázky Českého rozhlasu odpovědět. O týden později po naléhání na odpověď nakonec zareagovala e-mailem tisková služba ministerstva obrany.

"O trestním oznámení na redaktora Mladé fronty dnes Jana Gazdíka není ministerstvu obrany nic známo. Tvrzení, že se někdo z přestavitelů resortu, které žádáte o stanovisko, na něčem takovém podílel, je nesmysl a nepravda."

Šéfredaktora Mladé fronty Dnes, jejíž reportér byl zmíněným způsobem napaden, Roberta Čásenského informace Českého rozhlasu silně znepokojily.

"Pokud by to byla pravda, že státní bezpečnostní aparát nasadil nějaké prostředky k tomu, aby se pokusil diskreditovat novináře, který píše nepohodlné články o vedení jakéhokoli ministerstva, tak bych to považoval za skandální a věřím, že by taková věc byla řádně vyšetřena," dodává šéfredaktor Mladé fronty Dnes Robert Čásenský.

Jan Hrbáček, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme