O českém postupu rozhodují Slováci

Slovenský nebo slovinský fotbal mnoho lidí nezajímá. Fanouškovi českého týmu ale nemůže být dnešní vzájemná konfrontace  lhostejná. Češi musí přehrát Polsko a pak i Severní Irsko - a zároveň doufat, že bratři Slováci dnes porazí Slovince. Jedině tudy vede pro český národní tým cesta na mistrovství světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otec a syn Weissovi

Otec a syn Weissovi | Zdroj: ČTK

Nadrženost na oslavy historického postupu na velký turnaj. A zároveň obava z toho, jestli se to skutečně konečně povede. To vše přímo prýští z nálad na sever od Dunaje a východně od řeky Moravy.

,,Nálada je výborná, ale samozřejmě cítím z hráčů jinou přípravu na zápas, který můžeme nazvat utkáním dvacetiletí. Má to jinou atmosféru, naše zodpovědnost před lidmi, " popisuje atmosféru trenér slovenského národního týmu Vladimír Weiss.

Možná ne až tak fotbalové dovednosti, které jsou jasně na straně Slováků, ale psychika bude dnes večer na Tehelnom poli hrát svojí roli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před zápasem Slovensko - Slovinsko

,,Věřím, že hráči půjdou do utkáni ne plni emocí, ale se zdravým odhodláním a sebevědomím a že ukáží dobrý fotbal, " věří trenér Weiss.

Zároveň je Vladimír Weiss kamarád a bývalý spoluhráč současného předsedy Českomoravského fotbalového svazu Ivana Haška. Rád by mu pomohl výhrou, aby zůstala i Čechům naděje na mistrovství světa.

Odhodlané Slovinsko

Ale proti tomu rozhodně bude slovinský tým a jeho kouč - Matjaž Kek. I jemu by stačila s největší pravděpodobností remíza, ale chce vyhrát.

,, Jenom první místo nás zajímá. Několikrát jsem říkal, že jsem v matematice natolik slabý, že si na ty propočty raději počkám až nakonec, " odkládá dohady Matjaž Kek.

,, Ale jestli jsem nějak nervózní, tak pozitivně. Ono je totiž jedno proti komu hrajete, pokud máte formu. To se pak můžete postavit jak Anglii, tak San Marinu, nebo Slovensku. Ale je jedno, jestli budu zrovna já ten s nervy v kýblu. Hlavní je to, aby nebyli nervózní samotní hráči, " dodal Kek.

Takže slovinský trenér řeší podobný problém jako Slovák Vladimír Weiss. Všechno by to ale ztratilo platnost ve chvíli, kdyby dnes večer Češi prohráli na Letné s Poláky.

To by rázem mělo velké šance na mistrovství nejen Slovensko, ale i Slovinsko. Slovaška i Slovenija.

Na Matjaže Keka se tak přímo nabízí otázka: ,,Měl by celý svět v případě postupu obou států na šampionát dál potíž rozlišit kdo je kdo, nebo by konečně poznal rozdíl mezi oběma národy?"

,,To by vyřešilo všechny problémy. To už by si nás nikdo nepletl. A oba národy by si zasloužily, aby si celý svět zapamatoval, kdo je ze Slovenska a kdo ze Slovinska, " shrnul Kek, co všechno dnes bude v nohách fotbalistů.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme