Zemřela spisovatelka a profesorka neurologie Valja Stýblová. Bylo jí 98 let

Ve věku 98 let zemřela spisovatelka a profesorka neurologie Valja Stýblová. Radiožurnálu to potvrdila Veronika Baštová, ředitelka nakladatelství Šulc a Švarc. Stýblová byla zakladatelkou první neurologické jednotky intenzivní péče. Kromě odborných publikací napsala 23 beletristických knih.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatelka a profesorka neurologie Valja Stýblová zemřela ve věku 98 let

Spisovatelka a profesorka neurologie Valja Stýblová zemřela ve věku 98 let | Foto: René Volfík | Zdroj: ČTK

Podle jejích publikací bylo natočeno i několik filmů, nejznámější je Skalpel, prosím a Sólo pro starou dámu. V roce 1986 obdržela za knihu Princ a Skřivánek cenu Hanse Christiana Andersena. Za tvorbu pro děti a mládež dostala v roce 2006 cenu Zlatá stuha.

Před 80 lety vyšel slavný Hemingwayův román Komu zvoní hrana. Předlohou mu byly vlastní zážitky

Číst článek

Valja Stýblová se narodila v roce 1922 ve městě Charbin na území dnešní Číny. Její matka byla volyňská Češka a otec český legionář, takže museli pro návrat do Evropy volit cestu přes transsibiřskou magistrálu.

Po druhé světové válce vystudovala medicínu a rozhodla se pro neurologii. Začínala v 50. letech a zažila velkou proměnu tohoto oboru. 

Ještě během studií v roce 1948 napsala Valja Stýblová svou první knihu Mne soudila noc. Inspirovala ji tehdy aféra s potraty. Byla ale označena za naturalistickou a existenciální a 200 000 náklad šel do stoupy. Kniha mohla vyjít až v roce 1957.

Ve svých knihách Valja Stýblová zachytila i osobnosti některých svých kolegů. Například předobrazem pro hlavního hrdinu románu Skalpel, prosím byl neurochirurg Zdeněk Kunc.

Bohatá byla také její pedagogická činnost. Nebyla ale spokojená se současným přístupem mediků ke studiu.

Valja Stýblová byla také autorkou čtyřdílného životopisného románu o mecenáši Josefu Hlávkovi. V roce 2012 získala cenu jeho nadace.

apa, kyk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme