Oživování reprezentační souhry Rosický - Baroš

Už pouze za "zavřenými dveřmi" trénují čeští fotbalisté, tak aby se co nejlépe připravili na závěr kvalifikace mistrovství světa 2010. A dost pravděpodobně obnovují a pilují také souhru dvou klíčových hráčů, záložníka Tomáše Rosického a útočníka Milana Baroše.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Baroš

Milan Baroš | Foto: fotbal.cz

Fotbalisté často říkají, že je statistika příliš nezajímá. Na druhou stranu, jsou i údaje, které tak úplně ignorovat nemohou. Takže pokud Milan Baroš nastřílel svých 30 z 38 reprezentačních branek v zápasech, ve kterých hrál zároveň i Tomáš Rosický, uzná, že na tom něco zřejmě bude.

„Všichni víme, že Rosa má tu kreativitu vrozenou, že dokáže vymyslet finální přihrávku, což je pro útočníka velmi důležité. On je fotbalista výjimečný! A já doufám, že se do své top formy dostane co nejdřív. Už třeba tady v těch dvou zápasech, které budou. A dokáže nám pomoci," věří Milan Baroš.

Teď jde ale o to, jestli bude Tomáš Rosický oba zápasy schopný odehrát. U Milana Baroše je start v základní sestavě v sobotu pravděpodobný. Kouč Ivan Hašek ho sice v nedávném duelu v Bratislavě poslal do hry až jako náhradníka, ale něco podobného teď jen sotva zopakuje. I když Milan Baroš by s tím prý žádný problém neměl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oživování souhry Rosický - Baroš

„Já s tím nemám vůbec žádné problémy! Já myslím, že už se pohybuji ve fotbale dost dlouhou dobu, abych byl nějak uražený nebo ješitný z toho, že začnu zápas na lavičce. Tohle jsou věci, které už neřeším," říká ke svému nasazování do zápasů útočník Galatasaraye Istanbul.

Hned vzápětí Milan Baroš dodává: „Já jsem tady rád v tom kolektivu, já chci úspěch kolektivu, chci se podívat na mistrovství světa do Afriky. A jestli budu začínat na lavičce nebo od první minuty, tak to neřeším!"

Vydrží Rosický celý zápas?

Tomáš Rosický | Foto: fotbal.cz

Podobně ale nemůže trenér Ivan Hašek uvažovat v případě Tomáše Rosického. Záložník Arsenalu od svého návratu po dlouhém zranění ještě neodehrál 90 minut, a přestože mu kouč Arsene Wenger v Londýně stopáž postupně zvyšuje, Rosický zatím neví, jak by jeho tělo reagovalo na celozápasové zatížení.

„Když jdu takhle kolem sedmdesáté (minuty), tak se vyčerpaný necítím. Cítím se dobře. Ale co by to se mnou udělalo nebo udělá, až to jednou takhle bude, to nevím. Určitě na toto téma s Ivanem budeme mluvit. Nevím, uvidíme," konstatuje k současnému stavu Tomáš Rosický.

V případě předchozího kvalifikačního utkání se San Marinem to bylo z taktického hlediska prakticky jedno, kolik toho Tomáš Rosický odehraje, a v jaké roli do zápasu nastoupí. Proti poloamatérskému týmu by měla reprezentace vyhrát vysoko v jakékoli sestavě. Teď už jsou ale úvahy jiné. Poláci budou mít po změně trenéra novou motivaci, a od začátku zápasu také hodně sil pro tvrdé osobní souboje, které jsou jim vlastní.

A co je pak lepší? Postavit jim v takové situaci co cesty hráče, který skoro dva roky marodil nebo si počkat na chvíli, kdy už soupeř nějaké ty síly ztratí, a chuť rozdávat rány u něj přece jen opadne.

I pokud by Tomáš Rosický vydržel 90 minut, Ivan Hašek nemusí mít zrovna jednoduché rozhodování. A to i přesto, že si může snadno spočítat, že česká reprezentace ze sedmačtyřiceti zápasů s Rosickým a Barošem v sestavě vyhrála ve třiceti třech případech.

Jaroslav Plašil, Mirko Vasič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme