Země Evropské unie víza pro Kanadu asi nezavedou

Ministři vnitra členských zemí Evropské unie jednají v Bruselu o zavedení kanadských víz pro Čechy. Zástupci České republiky budou Unii informují o aktuální situaci ve sporu s Kanadou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

česká a kanadská vlajka

česká a kanadská vlajka | Foto: www.radio.cz

Ottawa zavedla jednostranně víza pro Česko v červenci, Češi byli po Mexičanech druhými nejčastějšími žadateli o azyl. Politici se budou zabývat také plánem Spojených států zpoplatnit elektronické povolení k cestě do Ameriky evropským turistům, kteří víza zatím nepotřebují.

Česko nemůže kvůli platným normám zavést odvetná víza pro Kanadu, musí se plně spoléhat na jednání Unie. Fischerova vláda odpověděla pouze zavedením víz pro kanadské diplomaty a držitele služebních pasů. Navíc jako protest odvolala českého velvyslance z Ottawy.

Podle zpravodaj Českého rozhlasu Ondřeje Housky jsou tím možnosti české vlády už vyčerpány. "Vláda notifikovala Evropskou komisi o zavedení víz, nastartovala tím automatický proces. Evropská komise nyní vypracuje zprávu, Česko musí čekat, co Komise do té zprávy napíše," popsal Houska ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministři vnitra členských zemí Evropské unie jednají v Bruselu o zavedení kanadských víz pro Čechy. Na Rádiu česka informuje o jednání zpravodaj Ondřej Houska

Češi se odvolávali na tzv. klauzuli solidarity. Podle ní by evropská sedmadvacítka měla při zavedení víz pro jednu členskou zemi vystoupit jednotným hlasem a zavést víza pro Kanadu recipročně.

Česko však podle Housky nemůže nedodržení této klauzule napadnout u soudu. "Klauzule solidarity není už automatická, to bylo dříve, před rokem 2004, tehdy to bylo povinné. Ale těsně před vstupem nových členských zemí byla tato klauzule pozměněna. Nyní je plně na EK, co navrhne jako odvetný krok, neexistuje žádný automatický nárok na kolektivní zavedení víz. Nelze to proto vymáhat ani soudní cestou," popsal Houska.

Jediná možnost - slovní nátlak na Kanadu

Komise bude zprávu publikovat asi v polovině října, ale podle Housky těžko navrhne, aby i ostatní členské země zavedly víza pro Kanadu.

"I kdyby to EK navrhla, musely by to pak schválit jednotlivé členské státy, a ty by s tím těžko souhlasily. V praxi je to vyloučené. Ale nátlak na Kanadu ze strany EU existuje, byť pouze slovní a zákulisní. Na summitu EU-Kanada 1 října v Ottavě lze čekat další velký nátok na Kanadu," uvedl Houska.

Dalším tématem dnešní bruselské schůzky je návrh, který schválil americký Senát. Podle něj by lidé mířící z Evropské unie do Spojených států v rámci bezvízového styku platili za elektronické povolení ke vstupu deset dolarů. Dosud bylo bezplatné. S tím podle Housky nejvíce s tím nesouhlasí západoevropské státy, které se musely po zrušení víz pro nové členské země EU smířit už se systémem elektronické registrace Esta.

Alena Adámková, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme