Povodeň dorazila po Labi do Saska, bojují s ní i Drážďany

Velká voda dorazila do sousedního Saska. S povodněmi bojují obce na Labi včetně Drážďan Ve městě Halle dosáhla řeka Sála rekordních hodnot.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hladina Labe v Drážďanech   přesáhla 8,7 metru

Hladina Labe v Drážďanech přesáhla 8,7 metru | Foto: Klára Stejskalová

Protipovodňové bariéry v Drážďanech zatím náporu rozbouřeného Labe odolávají. Záchranáři po celou noc zpevňovali břehy.

Na Augustově mostě v centru města přistavili lokomotivy, aby podobně jako při poslední povodni došlo ke zpevnění mostních pilířů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Drážďanech přiblížila zpravodajka ČRo Klára Stejskalová (13.20 hod.)

V poledne protékalo korytem Labe téměř 4400 kubíků vody za sekundu. Skoro 9 tisíc lidí muselo opustit své domovy, 8,5 tisíce domácností je bez proudu.

Zatímco po cestě zanechává povodňová vlna katastrofální škody, pod vodou je Shöna, Bad Schandau i Pirna, v historickém centru Drážďan ale běží život jako v jakýkoliv jiný den. Galerie a muzea jsou otevřené, turisté posedávají v kavárnách nebo se projíždějí v drožkách kolem historických památek.

Po městě ale stále zní sirény záchranných vozů, které kontrolují, zda někde nedochází k průniku vody, aby pomohly s odčerpáváním.

Mladí dobrovolníci plní pytle s pískem, aby ochránili Drážďany před rozvodněným Labem | Foto: Reuters

Na Facebooku se právě před chvílí objevila zpráva, že na jednom místě začíná voda prosakovat. A ukazuje se pozitivní stránka sociálních médií, protože vzápětí na místo dorazily stovky mladých lidí, často středoškoláků, a snaží se průsaku zabránit. Přijíždějí tam také další auta s pytli s pískem.

„Je to neuvěřitelné nasazení a neuvěřitelná solidarita, kterou mladí lidé se svým městem mají a o které se tady v posledních dnech hodně mluví,“ říká zpravodajka ČRo v Drážďanech.

Spolková vláda už rozhodla o první okamžité pomoci postiženým. Každý, kdo má nějaké potíže, kdo má zatopený dům, dostane na ruku 400 eur. Mělo by to být 2000 na každou domácnost. Celkově se v Sasku odhaduje, že škody budou dosahovat 2,5 miliard eur.

V Německu se stejně jako v Česku potýkají s takzvanými povodňovými turisty, kteří často riskují vlastní život i životy záchranářů. Objevil se případ, kdy dva mladíci testovali, jaké je to jezdit na kole uprostřed rozbouřených vln. Záchranáře to pak stálo hodinu a půl nasazení, aby je z vln dostali.

Proto už byl přijat zákon, podle něhož každému, kdo by tímto způsobem chtěl ohrožovat nebo zdržovat záchranáře od práce na důležitějších místech, hrozí pokuta až 1000 eur.

Přistavené lokomotivy mají zpevnit pilíře Augustova mostu v centru Drážďan | Foto: Klára Stejskalová

Klára Stejskalová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme