Vzedmuté Labe se valí na Drážďany, město už evakuovalo stovky lidí

Na Sasko se po Labi valí povodňová vlna. Drážďany už mají za sebou první evakuace. Před jedenácti lety způsobily povodně v saské metropoli katastrofu nevídaných rozměrů. Od té doby město investovalo do ochrany 130 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň v Drážďanech

Povodeň v Drážďanech | Zdroj: Reuters

Drážďanští svým ochranným opatřením, zdá se, vskutku důvěřují. Kromě běžného fungování kaváren u Labe o tom svědčí i to, že jsou v provozu obě významné umělecké galerie v centru města. Zwinger i Albertinum přitom leží jen kousek od řeky.

Hrát by se večer mělo i v další významné kulturní instituci na břehu Labe – budově Semper Oper. Ta už má kolem sebe vaky naplněné vodou, které slouží jako zábrana pro vodu z řeky. Budova je navíc do úrovně prvního patra vyklizena.

Pro ochranu se toho udělalo spoustu, je přesvědčená jedna žena, která podobně jako stovky dalších ráno pozorovala z dosud přístupných mostů stále narůstající hladinu Labe. Obyvatelé Drážďan se v očekávání nejhoršího předzásobují úklidovými a dezinfekčními prostředky. "Myslím, že to mají pod kontrolou, že to nedosáhne té úrovně z roku 2002. Modlím se za to," říkala žena. Optimismus kazily pouze zprávy o stoupající hladině Labe přicházející z Čech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klára Stejskalová o přípravách na povodně v Drážďanech

A hladina stoupala i v Drážďanech. Ve středu v osm hodin ráno dosahovala 834 centimetrů, o sedm centimetrů víc než o dvě hodiny dříve. Voda se na břehu Labe začala přelévat přes bariéry z pytlů s pískem. V jednu hodinu už byla hladina na výšce 847 centimetrů a prognóza předpovídala další vzestup.

V saské metropoli v noci na středu evakuovali 700 lidí a připravovali evakuaci nemocnice. Některé okrajové části města měly vypnutou elektřinu. Úřady varovaly povodňové turisty před podmáčenými břehy Labe. Voda škodila už cestou do Drážďan, v saském Švýcarsku, Pirně, Bad Schandau či Heidenau. Celkově museli v Sasku evakuovat přes osm tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelka Drážďan mluví o situaci ve městě

Někteří obyvatelé Drážďan evakuaci odmítli a zůstali ve svých domovech. Teď už se z domů kvůli vodě nemohou dostat. To je i případ Veroniky Haupt. "Stojíme ve vodě, jinam nemůžeme," řekla paní Haupt Radiožurnálu. Jediné, co je podle ní možné, je dostat se na loďce o kus dál, kde už voda není.

V drážďanské čtvrti Laubegast, která leží na východním okraji města, stál při povodních v roce 2002 v ulicích metr vody. Sklepy a podzemní garáže tam teď silně zaplavuje spodní voda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krajan Ladislav Lindner-Kylar zatím zůstává v zatopené čtvrti Laubegast

„Zatím některé části jsou suché. Většinou takové ty části přímo na břehu Labe už jsou zhruba po pás ve vodě – v podstatě celý ten pruh okolo Labe od kraje Drážďan až do centra,“ popsal krajan Ladislav Lindner-Kylar.

Spolu s ostatními se dopoledne pokoušel zachránit místní kostel a nosil pytle s pískem. Voda už stavbu zatopila, přesto si Lindner-Kylar nemyslí, že šlo o zbytečnou práci. „Počítáme, že to zabránilo aspoň tomu, že nateklo dovnitř bahno, že to aspoň trochu to bahno odfiltrovalo a že vevnitř už bude jenom voda, která se potom, až opadne stav hladiny Labe, odčerpá,“ vysvětlil.

„Zatím se všichni chodí koukat, co se děje, protože víceméně už není kde pytlovat, není co tady dělat,“ dodal.

Jitka Malá, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme