Němci mohou vykročit do nového roku s optimismem

Čechy čeká v novém roce další utahování opasků. Naši sousedé v Německu mohou vykročit do roku 2013 o poznání lehčeji. Německá ekonomika neroste tak jako před dvěma lety, ale přesto si Němci mohou přilepšit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvestrovské oslavy v Berlíně

Silvestrovské oslavy v Berlíně | Foto: Klára Stejskalová

Německo se na rozdíl od Francie, Itálie, ale třeba i Španělska drželo v posledních letech zpátky a nezvyšovalo nijak platy. Letos si ale velké množství zaměstnanců v Německu polepší. Odbory v řadě oborů vyjednaly navýšení.

Namátkou lidé pracující v hotelech a pohostinství o tři procenta, v bankách o dvě a půl procenta, zaměstnance v textilním průmyslu čeká už lednu speciální prémie 240 Eur a od května tříprocentní nárůst mezd. Polepší si také úředníci, soudci a vojáci. Diety se zvyšují německým poslancům o 290 Eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhledu Němců na rok 2013 informovala ve vysílání Radiožurnálu Klára Stejskalová

V německých médiích se v poslední době ale hodně psalo o tom, jak se zvyšuje chudoba především u seniorů. „Podle všeho by mělo dojít ke zvýšení důchodů v průběhu roku. Jinak ale dochází ke zvyšování sociálních dávek pro lidi dlouhodobě nezaměstnané podobně jako pro děti ze sociálně slabých rodin. Přestávají se platit poplatky u lékaře,“ popisuje změny zpravodajka Klára Stejskalová.

„Na druhou stranu v řadě měst prudce rostou ceny nájmu, skokově se zdražuje elektřina. Je ale pravda, že některé věci se naopak zlevňují. Rok 2013 bude prý ideální pro nákup aut, dolů půjdou také ceny elektroniky. V globálu nemusí hledět Němci k následujícímu roku s obavami,“ dodává Klára Stejskalová.

Klára Stejskalová, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme