Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší za poslední rok. Obavy z růstu cen jsou nejnižší od roku 2009

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší za posledních 12 měsíců. V dubnu souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně vzrostl o 2,8 bodu na 97 bodů. Vyšší byl naposledy loni v dubnu, a to o půl bodu. Roste důvěra u podnikatelů i spotřebitelů. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

„Ekonomický sentiment mezi podnikateli se postupně zlepšuje. Přesto mnohé podnikatele stále limituje nedostatečná poptávka,“ uvádí Český statistický úřad | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Důvěra spotřebitelů se zvýšila počtvrté v řadě, v dubnu to bylo o 3,9 bodu na 103,8 bodu. Domácnosti lépe hodnotí zejména svou současnou finanční situaci.

„Obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace v Česku se snižují. Výrazně též klesají obavy spotřebitelů ze zvýšení nezaměstnanosti. Obavy z dalšího růstu cen jsou dokonce na nejnižší úrovni od prosince 2009,“ sdělila Veronika Ptáčková z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Podíl lidí, kteří v příštích 12 měsících očekávají zhoršení ekonomické situace, se snížil počtvrté za sebou. Počet dotázaných, kteří očekávají zlepšení své finanční situace v příštích 12 měsících, se nezměnil.

Stejný zůstává i podíl spotřebitelů domnívajících se, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů.

Česko nevzkvétá. Spíše než štika v rybníce jsme ten líný kapr u dna, říká prezident NKÚ Miloslav Kala

Číst článek

Indikátor důvěry podnikatelů v dubnu vzrostl o 2,6 bodu na 95,6 bodu. Mezi podnikateli v průmyslu se důvěra zvýšila o 3,6 bodu a ve vybraných službách o 2,6 bodu. Ve stavebnictví naopak důvěra klesla o 2,4 bodu, v obchodě pak o 0,3 bodu.

Ekonomický sentiment mezi podnikateli se postupně zlepšuje. Přesto mnohé podnikatele stále limituje nedostatečná poptávka, omezená dostupnost vybraných vstupů a v některých odvětvích také nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme