Opozice v Íránu opět vyšla do ulic

Desetitisíce Íránců se sešly v centru Teheránu k demonstraci na podporu opozičního vůdce Míra Hosejna Músávího. Protestující se střetli s bezpečnostními složkami, které nejméně deset z nich zatkly. Zaznamenány byly i střety stoupenců opozice s přívrženci prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Agentura Ap zároveň přinesla informaci, že podle zprávy MAAE je Írán už schopen vyrobit jadernou bombu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | Zdroj: ČTK

Opoziční stoupenci využili dnešních oslav Dne Jeruzaléma, konaných každoročně na podporu Palestinců, k novému vyjádření protestu proti prezidentu Ahmadínežádovi a k podpoře hlavního opozičního kandidáta z nedávných prezidentských voleb Músávího. Ten byl údajně napaden.

Íránská vláda už včera pohrozila rozhodnou akcí proti všem, kdo by dnešek chtěli zneužít k protivládním demonstracím. Poražení kandidáti z prezidentských voleb Músáví a Mahdí Karrúbí ale na ně slíbili přijít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Írán je možná už teď schopen vyrobit jadernou bombu, tvrdí s odkazem na experty MAAE agentura AP. Mluvíme s komentátorem Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Milanem Slezákem.

Má Írán už jadernou bombu?

Agentura AP zároveň přinesla informaci, v níž s odkazem na dokument Mezinárodní agentury pro jadernou energii (MAAE) s názvem "Možná vojenská dimenze íránského jaderného programu" uvedla, že Írán je možná už teď schopen vyrobit jadernou bombu.

Odborníci MAAE dodávají, že Teherán v současnosti zřejmě vyvíjí rakety, které mohou nést jaderné hlavice. Íránskou hrozbou argumentovala bývalá americká vláda prezidenta George Bushe, která prosazovala umístění částí protiraketového systému v Polsku a Česku. Administrativa prezidenta Baracka Obamy ale projekt přehodnotila a od umístění prvků systému v Česku a Polsku upustila.

Obama zároveň zdůraznil, že Washington a jeho spojenci budou nadále vyvíjet na Teherán diplomatický nátlak ohledně jeho kontroverzního jaderného programu. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes vyzval Rusko, aby se zachovalo stejně.

Podle zahraničněpolitického komentátora Českého rozhlasu 1-Radiožurnál Milana Slezáka podezření, že Írán vyvíjí jadernou zbraň, se posílilo poté, co se zjistilo, že program obohacování uranu Írán před světem 18 let skrýval a přišlo se na to náhodou, když zbytky obohaceného urnu našli inspektoři MAAE.

"Další zprávy naznačují, že Írán už se blíží jaderné zbrani, že už má dost obohaceného uranu i potřebné znalosti a že se snaží vyrobit takové rakety, k nimž by mohl jaderné hlavice upnout. Je to jen otázka času," uvedl Slezák ve vysílání Rádia Česko.

Vysvětlil také, proč dosluhující šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej (od prosince povede agenturu Japonec Jukija Aman) minulý týden podle AP na vedení MAAE řekl, že ta obvinění ze zatajování informací o Íránu jsou nepodložená a politicky motivovaná.

"Baradej byl vždy jako člověk z muslimské země vstřícnější k Íránu než třeba USA," řekl Slezák. "Zpráva MAAE má podle informací AP i tajné části. Pokud se informace AP potvrdí, vrhlo by to stín na rozhodnutí Obamy zrušit plán na protiraketový štít ve střední Evropě," prohlásil komentátor Českého rozhlasu.

Helena Berková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme