Írán je připraven jednat se Západem, ne ale o svém jádru

Írán je připravený jednat o celosvětovém jaderném odzbrojení, o situaci na Středním východě i třeba o energetických potřebách lidstva. V žádném případě ale nemůže být tématem rozhovorů íránský jaderný program.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | Zdroj: ČTK

Tak diplomaté shrnují čerstvý návrh dialogu, který Teherán předložil zástupcům Německa a pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN. Spojené státy dokument odmítly, Rusko v něm naopak našlo určité prvky k jednání.

Západ po Íráncích požaduje, aby znovu otevřeli téma své továrny na obohacování uranu a těžkovodního reaktoru, tedy dvou provozů, které teoreticky mohou produkovat materiál pro jadernou bombu.

Írán však vzkázal, že na mírové technologie má právo a že toto téma je pro něj uzavřené. Zároveň Íránci předali svůj vlastní návrh, o čem by se dalo jednat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější íránský návrh určený mezinárodnímu společenství a reakce na něj - téma pro blízkovýchodního zpravodaje ČRo Břetislava Turečka na Rádiu Česko.

"Dokument ještě v zásadě nebyl zveřejněn. Z úniků ale vyplývá, že Íránci mluví o globálních tématech - o spolupráci v boji s obchodováním s narkotiky, nutnosti zajistit klid na Blízkém východě. Zároveň Teherán nabízí součinnost ve věci mezinárodní jaderné spolupráce s tím, že by všichni měli mít přístup k mírové jaderné energetice a zároveň by mělo světové společenství dospět k jadernému odzbrojení," řekl Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Západní pozorovatelé se vesměs shodují, že je to další krok Teheránu k získání času za situace, kdy Izrael a Spojené státy prosazují zpřísnění mezinárodního bojkotu Íránu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už řekl, že íránský návrh má zajímavé prvky a zároveň vyloučil zavedení ropných sankcí.

Martin Hromádka, Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme