Evropská unie by mohla potrestat Írán za jeho kontroverzní jaderný program

Evropská unie by mohla přijmout sankce proti Teheránu za jeho jaderný program. Na neformální schůzce ve Stockholmu diskutovali ministři zahraničí sedmadvacítky o dalších krocích, pokud Írán svůj nukleární program nezastaví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský palác ve Stockholmu - dějistě neformální schůzky ministrů zahraničí EU

Královský palác ve Stockholmu - dějistě neformální schůzky ministrů zahraničí EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

"Unie je ochotná s Íránem spolupracovat, jestliže takovou ochotu projeví i Teherán. Pokud ale chce konfrontaci, má ji mít," prohlásil na jednání Carl Bildt, ministr zahraničí Švédska, nynější předsednické země Unie.

Podle britského ministra zahraničí Davida Milibanda je nabídka mezinárodního společenství Íránu jasná.

"Je třeba, aby Írán plnil své závazky podle konvence o nešíření jaderných zbraní a dobře spolupracoval s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Když to neudělá, bude čelit mezinárodním sankcím a dalším krokům," řekl Miliband.

Česko se podle slov ministra Jana Kohouta přiklání k diplomatickým jednáním, ale pokud neuspějí, je třeba mít v záloze připravené i sankce.

Návrh na jejich případné zavedení by mohl padnout během zasedání Valného shromáždění OSN, které začíná 15.září.

Íránská média s odvoláním na hlavního vyjednávače o íránském jaderném programu Saída Džalílího ještě v úterý tvrdila, že Írán je připraven obnovit jaderné rozhovory.

"Írán vypracoval nový jaderný návrh a je připraven obnovit jednání se světovými mocnostmi. Íránská islámská republika je připravena spolupracovat, aby rozptýlila společné mezinárodní obavy," řekl prý Džalílí. Nový plán bude podle něho předán šestici zemí, s nimiž Írán o svém jaderném programu jedná, tedy USA, Rusku, Francii, Británii a Číně, jež jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN, a dále Německu.

Pavel Novák, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme