Mrazy zasáhly i jižní státy USA, začínají ale ustupovat

Už 21 lidí zemřelo ve Spojených státech v důsledku nebývale chladného počasí. Teploty pod bodem mrazu od úterý zaznamenalo všech 50 států USA včetně Havaje a Floridy. Mrazy by podle meteorologů měly začít ustupovat už dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mráz dává vyniknout oblakům z komínů newyorských elektráren a tepláren

Mráz dává vyniknout oblakům z komínů newyorských elektráren a tepláren | Zdroj: Reuters

Aerolinky ale nadále ruší stovky letů a úřady na řadě míst lidem doporučily nevycházet. Jen v úterý zrušila letiště ve Spojených státech a Kanadě přes tři tisíce letů.

Takzvaný polární vír se postaral o prudký pokles teplot a rekordní mrazy napříč Severní Amerikou. Nejchladněji bylo v noci na dnešek ve státu Minnesota ke čtyřiceti stupňům pod nulou. Krátce mrzlo ale i na jihu USA, na Floridě.

Přehrát

00:00 / 00:00

V New Yorku už mráz polevuje, popsal současnou situaci konzul Martin Dvořák

Svoje si v posledních dnech užili i ve východní metropoli Spojených států, v New Yorku, kde mohli stavět sněhuláky i na proslulém náměstí Times Square, ale kde zima na druhou stranu narušila dopravu a přinesla řadu dalších komplikací.

„Kalamitní situace pomalu odeznívá,“ hlásil však dnes v podvečer našeho času z New Yorku český konzul Martin Dvořák. „Dneska už teploty nejsou zdaleka extrémní, zejména z pohledu nás, Středoevropanů. V New Yorku je momentálně minus devět.“

Situaci komplikovala tzv. pocitová teplota klesala až k minus 20 stupňům. Sníh v podstatě napadl během jednoho dne a během příštího zmizel, protože přišla teplotní vlna.

„Potom a začalo pršet a teď mrzne tzv. naholo. Myslím, že to New York zvládá velmi dobře,“ uvedl Dvořák.

Počasí podle jeho slov zpomalilo rytmus megapole, zkomplikovalo dopravu, ale nepřineslo žádnou extrémní situaci.

Muž pozoruje západ Slunce z místa plavčíka na zamrzlém jezeře Calhoun v Minneapolis | Foto: Reuters

Milan Kopp, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme