M. Ehl: Spojené státy budou muset ve vztahu k Rusku přitvrdit

V New Yorku by se měli sejít ministři zahraničí Spojených států a České republiky - Hillary Clintonová a Jan Kohout. Ten se tento týden účastní zasedání Valného shromáždění OSN. Českou delegaci na něm vede prezident Václav Klaus. Očekává se, že na schůzce bude řeč i o zrušení dosavadních amerických plánů na vybudování protiraketového štítu v Česku a Polsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protiraketový radar

protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Podle vedoucího zahraniční redakce Hospodářských novin Martina Ehla se dá od dnešní schůzky Clintonové a Kohouta očekávat hlavně další ujišťování Američanů, že rozhodnutí nevybudovat ve střední Evropě protiraketový štít neznamená ústupek Rusku a že Česko a Polsko neztrácejí v očích USA pozici blízkého spojence. "To ale krok z minulého týdne poněkud zpochybňuje,"podotkl Ehl ve vysílání Rádia Česko.

Analytici mluví o tom, že tento americký ústupek Rusům je krokem, jak získat podporu Moskvy co se týče Íránu. Obamova administrativa si od Ruska podle Ehla slibuje, že Moskva více zatlačí na Írán, že jim třeba neprodá protiraketový systém S300. "Jenže ohlasy z ruského tisku naznačují, že Rusové ústupek USA chápou jako své vítězství a prohru Washingtonu ve střední Evropě," prohlásil Ehl.

Přehrát

00:00 / 00:00

V New Yorku by se dnes měli sejít ministři zahraničí USA a ČR.Podrobněji s vedoucím zahraniční redakce Hospodářských novin Martinem Ehlem.

Slib mobilního štítu je jen útěcha spojenců

Podle něj budou proto muset Spojené státy přitvrdit, pokud si budou chtít udržet vybalancované vztahy s Ruskem, protože Rusko by si nynější postoj USA mohlo vyložit jako slabost. "Asi bude nutné, aby Američané bouchli do stolu při nějaké krizi. Pak teprve si Rusové uvědomí, že USA jsou tvrdý protivník," domnívá se Ehl.

Výrok Clintonové z pátku, že ČR i Polsko jsou hlavními kandidáty na umístění nových mobilních antiraket, které Spojené státy zamýšlejí v Evropě rozmístit místo původně plánovaných částí protiraketového štítu je pak podle Ehla spíše útěchou spojenců ve střední Evropě, než realita. "Z jednání ministra Bartáka ve Washingtonu žádný takový slib nevyplynul. Američané to navrhli hlavně s ohledem na Poláky," podotkl Ehl.

Helena Berková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme