Ministr zahraničí Kohout bude v pondělí jednat s Clintonovou

Český ministr zahraničí Jan Kohout má v pondělí v New Yorku schůzku s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Podle očekávání budou mluvit o hlavním tématu v česko-amerických vztazích posledních dnů: Rozhodnutí Washingtonu ustoupit od výstavby radaru v Brdech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová vystupuje z Air Force One

Hillary Clintonová vystupuje z Air Force One | Foto: Tomáš Adamec

"Mohu potvrdit, že schůzka místopředsedy vlády a ministra zahraničních věcí České republiky Jana Kohouta s americkou ministryní zahraničních věcí Hillary Clinton by se měla odehrát," řekl Českému rozhlasu mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka.

Důvod schůzky Hillary Clintonové a Jana Kohouta oficiálně ministerstvo zahraničí ani česká mise při OSN nesdělily. Je ale velmi pravděpodobné, že jím budou možnosti budoucí spolupráce při rozvíjení americké protiraketové obrany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka o jednání Kohout - Clintonová

Ministr Jan Kohout už v minulém týdnu naznačil, že by Američané mohli do kosmu vyslat českého vědce v americkém raketoplánu na mezinárodní kosmickou stanici nebo například zřídili ve střední Evropě pobočku známé vojenské akademie West Point.

Politolog Jiří Pehe z New York univerzity of Prague se domnívá, že jde o příhodný moment na předkládání podobných návrhů. "Američané se cítí tak trochu vinni. Z diplomatického hlediska je dobré dát Američanům na stůl požadavky, které se jim budou těžko odmítat," řekl Pehe.

"Nikdy, nikdy bychom se neodvrátili od našich spojenců," ujišťovala před několika dny Hillary Clintonová, když vysvětlovala rozhodnutí Washingtonu ustoupit od výstavby radaru v Česku a základny v Polsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Pehe z New York univerzity of Prague o jednání ministra Jan Kohouta s Hillary Clintonovou.

Američané podle ní počítají s úzkou spoluprací českých firem při výzkumu a realizaci nové protiraketové obrany . Polsku podle všeho nabídnou dočasné umístění pozemních obranných raket Patriot a později pozemní varianty raket SM3.

První fáze rozmisťování antiraket v Evropě by měla být hotová do dvou let - tedy o čtyři roky dřív, než by stál původně plánovaný protiraketový deštník. Uvedl to americký ministr obrany Robert Gates.

Rozhodnutí neumístit v Česku a Polsku protiraketová zařízení obhajoval v sérii rozhovorů pro americké televize také prezident Barack Obama.

Zdenka Turková, Vít Pohanka, Kateřina Křenová, Tomáš Pavlíček, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme