Obama se brání. Radar ,nezastavili Rusové'

Americký prezidente Barack Obama čelí kritice republikánů, že jeho rozhodnutí ustoupit od plánu na výstavbu radaru v Česku a protiraketové základny v Polsku bylo především ústupkem Moskvě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Department of Defense, Michael J. Ayotte

"Mým úkolem nebylo vyjednávat s Rusy," řekl Barack Obama.

"Rusové nerozhodují o naší obraně," dodal americký prezident v rozhovoru pro stanici CBS v souvislosti s protiraketovým štítem.

Reagoval tak na úvahy nejenom republikánů, jestli rozhodnutí skoncovat s plánem na výstavbu radaru v Česku a základny v Polsku, nebylo motivované především snahou získat podporu Moskvy při prosazování ostřejších sankcí vůči Íránu.

Konzervativci Obamu viní, že udělal Rusům očividný ústupek, aniž by za to to něco získal. To je podle mnohých názorů politicky naivní.

Ruský pohled

Prezident Dmitrij Medveděv označil americké rozhodnutí za zodpovědné a připustil, že jeho země bude nyní pečlivěji naslouchat zájmům Spojených států.

Vyjádřil se také k otázce strategických útočných zbraní. Jak uvedl v televizi CNN, šance na vzájemnou dohodu je podle něj velká.

Medveděv se domnívá, že by mocnosti mohly dosáhnout dohody do konce roku. Tlumočil zároveň ujištění svého izraelského kolegy Šimona Perese, že na Írán nezaútočí.

Vít Pohanka, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme