Evropské automobilky protestují proti dohodě s Jižní Koreou

Evropská komise ve čtvrtek podepíše dohodu o volném obchodu s Jižní Koreou. Smlouva s jednou z největších asijských ekonomik podle Bruselu přinese řadu výhod evropským firmám i spotřebitelům. Evropské automobilky ale proti uzavření dohody protestují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle evropských výrobců aut podmínky dohody jednostranně zvýhodňují jihokorejské automobilky. Ty by mohly až polovinu součástek na své vozy vyvážené do Evropy vyrábět v Číně, kde je velmi levná pracovní síla.

Taková auta by se do Evropy dovážela bez jakéhokoliv cla. Do Unie by se tak bezcelně dovážely čínské výrobky, ale evropské firmy by clo v Číně i nadále platily. Proti podmínkám dohody hlasitě protestuje i Škoda auto. Smlouvu s Jižní Koreou ještě musí schválit členské země Unie a Evropský parlament.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme