Biatlonisty čeká Světový pohár v Canmore. Ve středisku musí dávat pozor na divokou zvěř

Teď jsou v kanadském Canmore doma biatlonisté, kteří v Kanadě pojedou poslední závody Světového poháru této sezony, ale dlouhodobě tam žijí medvědi, pumy, vlci, jeleni nebo kojoti.

Od zpravodaje z místa Canmore (Kanada) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Krčmář na tréninku

Michal Krčmář se připravuje na finále Světového poháru v Canmore (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Odpoledne začne finále biatlonového Světového poháru. Bude to v kanadském Canmore, které je díky desítkám kilometrů tratí vyhlášené jako ráj pro běžce na lyžích. Zároveň slouží jako domov mnoha divokým zvířatům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si české biatlonisty před Světovým pohárem v Canmore

Hned vedle vstupů na lyžarské tratě je několik informačních tabulí o pumách. A jedna z nich se přímo věnuje tomu, jak se jim ubránit. Nemáte před nimi utíkat, nemáte se otáčet zády, máte na ně řvát, dělat, že jste větší, než jste, třeba tím, že otevřete svoji bundu. Použijte něco, co dělá hluk, anebo sprej na medvědy. V žádném případě nemáte předstírat, že jste mrtví. Protože byste mohli být doopravdy. 

„Samozřejmě to moc dobře vím a slyšeli jsme spoustu historek, že když člověk vyjde kousek mimo značené cesty, tak to není úplně bezpečné. Ať už jde o medvědy, nebo občas nějaké pumy. Nebojím se tady, ale ta oblast je nebezpečná,“ vypráví Michal Krčmář o kanadském Canmore.

Loni v IBU Cupu, což je soutěž o jednu kategorii níž pod Světovým pohárem, došlo ke znepokojivému incidentu.

„Vlk zabil jelena přímo na trati. Opravdu. Všude bylo spoustu krve a snad každý se na to chtěl jít podívat. Já tady žiju 30 let a divoká zvířata tady žijí celou dobu s námi a neděsí nás. Vybavím si jen jeden incident s člověkem, šlo o medvěda, ale bylo to v létě a na druhé straně údolí,“ popisuje zkušenosti se zvířaty šéf organizačního výboru v Canmore Ken Davies.

Mimo medvědy, pumy, vlky a jeleny se v Canmore a okolí pohybují také kojoti, lišky nebo třeba ovce tlustorohé.

Biatlonistky mají obavy

„Zatím jsme nic nepotkali. Doufám, že toho ani moc nepotkáme. Nějakého medvěda bych asi nerada potkala,“ vyjadřuje své obavy Markéta Davidová.

„V létě jsme byli na Slovensku, kde jsme se medvědů hrozně obávali. Tam se mi podařilo nic nepotkat a doufám, že tady taky nic, kromě třeba kočky, nepotkám,“ přeje si Tereza Voborníková.

Dobrá zpráva pro Davidovou a Voborníkovou je, že medvědi v tomto období ještě spí. Kromě nich by se české biatlonistky včetně Jessicy Jislové, Lucie Charvátové a Kristýny Otcovské na finále Světového poháru rády vyhnuly také trestnému kolu.

Poprvé už ve čtvrtečním sprintu, který v přímém přenosu Radiožurnálu Sport začne v 17:40. 

Jan Suchan, klh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme