Největší sportovní tragédie v britské historii. Před 35 lety zemřelo na stadionu Hillsborough 97 lidí

Přesně před 35 lety se odehrála jedna z největších tragédií v historii nejen fotbalu, ale celého sportu – v sobotu 15. dubna 1989 nepřežilo 94 lidí tlačenici na fotbalovém stadionu Hillsborough v anglickém Sheffieldu a další tři lidé zemřeli později na následky zranění.

Sheffield Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Liverpoolu vzdali hold 97 obětem tragédie na stadionu Hillsborough

Fanoušci Liverpoolu vzdali hold 97 obětem tragédie na stadionu Hillsborough | Foto: Paul Ellis | Zdroj: Profimedia

Semifinálové utkání Anglického fotbalového poháru, známého jako FA Cup, se v roce 1989 hrálo na stadionu Sheffieldu Wednesday, kam dorazily tisíce fanoušků týmů Nottinghamu Forest a Liverpoolu.

Na Hillsborough se ale chtělo dostat víc příznivců Liverpoolu, než bylo oficiálně plánováno. Před stadionem se tak vytvořil dav a bezpečnostní složky na místě ze strachu o pořádek otevřely bránu, která měla původně sloužit pouze jako východ. Na již naplněnou tribunu se tak nahrnulo ještě větší množství lidí.

Mnoho z nich pak zůstalo v dolní části uvězněno mezi tribunou a plotem, který odděloval fanoušky od hřiště. V důsledku tlačenice bylo na místech mezi tribunou a plotem umačkáno a udušeno 94 fanoušků.

O den později se počet obětí zvýšil na 95, o čtyři roky poté na 96. Tehdy byl odpojen od přístrojů v den katastrofy teprve sedmnáctiletý Angličan Tony Bland, který byl následkem fatálních poškození mozku dlouhodobě v kómatu. Do roku 2021 pak žila s následky 97. oběť – Andrew Devine. Během jedné z nejhorších katastrof v dějinách britského sportu bylo navíc zraněno dalších více než 750 lidí.

Média v čele s populárním deníkem The Sun vyobrazovala jako viníky tragédie údajně opilé a násilnické příznivce celku z Liverpoolu. Proti tomu dlouho bojovaly rodiny obětí – a těm se nakonec, i když s odstupem let, omluvily nejen britská vláda a místní policie, ale i pořádající klub Sheffield Wednesday i šéfredaktor The Sun.

Několik nezávislých vyšetřování totiž ukázalo, že na vině nebyli fanoušci, naopak pochybení se objevila na straně policie, a to včetně prokázaného ovlivňování svědků.

Dopad na bezpečnost

Celá tragická situace vedla k rozhodnutí o přijetí bezpečnostních opatření na fotbalových stadionech napříč Velkou Británií. Jedná se především o zlepšení bezpečnostních podmínek, pravidel pro pořadatelskou službu, odstranění pevných plotů. Jedním z nejradikálnějších řezů do fanouškovské kultury bylo zrušení sektorů „na stání“ v nejvyšších dvou anglických fotbalových soutěžích, které posléze nahradily tribuny výhradně na sezení.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme