Policie se během hokejového šampionátu zaměří na podvody se vstupenkami, zřídí i mobilní pracoviště

Na podvodný prodej vstupenek během mistrovství světa v hokeji, které se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě, se zaměří mobilní pracoviště policie. Přímo před pražskou O2 arenou bude parkovat speciální vůz, v němž budou odborníci na kyberkriminalitu řešit případy, kdy lidé až u turniketů zjistí, že jejich vstupenka je neplatná.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouč Radim Rulík (uprostřed) udílí pokyny svým svěřencům v přípravném zápase proti Německu

Kouč Radim Rulík (uprostřed) udílí pokyny svým svěřencům v přípravném zápase proti Německu | Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia

Podobné opatření bude také v Ostravě. V úterý o tom informovali šéf oddělení kybernetické kriminality pražské policie Václav Písecký a jeho zástupce Radomil Filek.

Černý trh se vstupenkami podchytíme. Pomůžou i bezpečnostní složky, říká Bříza o MS v hokeji

Číst článek

Policie nabádá fanoušky, aby kupovali lístky na šampionát pouze u oficiálních prodejců a vyhnuli se tak případným problémům s falešnými a opakovaně prodanými vstupenkami.

Majitel falešné vstupenky se do haly nedostane, jeho okamžité oznámení kriminalistům ve speciálním mobilním pracovišti však může pomoci k rychlému odhalení podvodníků. Celý projekt bude zajišťovat několik desítek pracovníků. Vzhledem k množství zahraničních návštěvníků se počítá s jejich jazykovým vybavením.

„Kybernetická kriminalita je jednou z oblastí zločinu, která je neustále na vzestupu. Zatímco v roce 2015 jsme řešili přibližně 5000 kyberpodvodů, v loňském roce to bylo už 22 000 případů,“ uvedl Písecký.

„Před devíti lety na předchozím hokejovém šampionátu v Praze a Ostravě byla většina lístků tištěných, dnes jsou převážně v elektronické podobě. To zvyšuje nebezpečí podvodu v případě, že si je zájemce pořídí z rizikového zdroje,“ dodal.

Na poslední chvíli

Největší problémy s falešnými lístky policisté očekávají před začátkem mistrovství, kdy bude mnoho zápasů vyprodaných a fanoušci se budou snažit pořídit vstupenky za každou cenu. Policisté budou řešit i prodej lístků překupníky přímo před halami.

„V posledních letech se tato pouliční trestná činnost přesouvá do kyberprostoru,“ podotkl Filek.

Velký zájem o vrchol mezinárodní hokejové sezony signalizuje počet zakoupených vstupenek v předprodeji, který je na základní část vyšší než před devíti lety. Dá se tak očekávat útok na návštěvnický rekord historie MS (741 690 fanoušků) z Prahy a Ostravy v roce 2015.

Policie zatím v souvislosti se šampionátem nemá signály o konkrétních bezpečnostních hrozbách. Rizika vyhodnocuje skupina, v níž vedle policistů působí i zpravodajské služby. O přesných organizačních a bezpečnostních opatřeních bude policie fanoušky informovat 7. května. Vyjde ze zkušeností, které získala při hokejovém MS před devíti lety.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme