Co s příštím ročníkem fotbalové ligy? ‚Navrhnu povinné testy před každým zápasem,‘ říká Svoboda

Tuhle sezonu fotbalové ligy už nic nezachrání, ligový výbor ji v pátek definitivně ukončil nedohranou. Teď ale bude jednat o tom, jak zabránit, aby stejně nedopadla i ta příští. Šéf nejvyšší soutěže Dušan Svoboda prozradil Radiožurnálu, jaké kroky by rád v tomto směru podnikl.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda

Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda | Foto: Martin Sekanina / CNC | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Předložím ligovému výboru návrh, aby minimálně v průběhu podzimu, kdy se dá očekávat další vývoj epidemie, bylo povinné testování všech hráčů a členů realizačních týmů před každým ligovým utkáním. Musíme k tomu přistoupit ještě zodpovědněji, než jak jsme k tomu přistoupili v dohrávce,“ řekl Radiožurnálu Svoboda.

Potvrzeno, fotbalová liga se poprvé v historii nedohraje. V příští sezoně bude mezi elitou 18 týmů

Číst článek

Ani to by ale nemuselo být samospásné. Vždyť tenhle ligový ročník definitivně pohřbil jediný nakažený hráč v Opavě, kvůli kterému poslala tamní hygiena do karantény celý tým. Takže navzdory častějšímu testování (na jaře ho kluby plošně podstoupily třikrát) by nešlo vyloučit situaci, kdy by všichni hráči a trenéři družstva museli do dvoutýdenní izolace.

„To je druhá věc. Budeme muset upravit i řády, abychom se byli schopni vyrovnat i s karanténou. Aby nám nemohla způsobit totéž, co letos, tedy aby karanténa jednoho týmu zapříčinila nedohrání soutěžního ročníku, nesestup nebo neurčení pořadí,“ vysvětlil Svoboda.

V hlavě už má nápady, jak toho dosáhnout. „Jsou dvě varianty. Kontumace nebo v případě neodehrání všech utkání přepočet tabulky podle bodového koeficientu,“ nastínil šéf nejvyšší soutěže.

Když jeden hráč zapříčiní, že se nedohraje celá soutěž, tak je něco špatně, zlobí se Dukla

Číst článek

Pod bodovým koeficientem si lze představit průměr získaných bodů na jeden zápas, případně poměr získaných bodů k maximálnímu možnému počtu bodů.

Větší míra zodpovědnosti

Vedení nejvyšší soutěže se chce každopádně vyhnout tomu, aby nákaza přinesla danému klubu sportovní výhodu. Tak jako letos, kdy Karvinou karanténa záchraně přiblížila a Opavě ji de facto zajistila.

„Ta opatření budou směřovat k tomu, aby kluby přijaly mnohem větší míru odpovědnosti za své chování a jeho následky,“ říká Svoboda.

Aby kluby v případě karantény celého A-týmu musely do ligového zápasu postavit hráče z béčka nebo dorostu, jako se to stalo například v Rusku, to ale nevidí pravděpodobně.

„K variantě nasazování B-týmů se příliš nepřikláníme. Soutěž by to mohlo i v očích našich partnerů, televizních stanic atd. významným způsobem znehodnocovat. Je to jedna z variant, ale zatím se k ní nekloníme,“ dodal.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme